Novo istraživanje: Više od dve trećine građana Srbije za uvođenje obaveznog vojnog roka
obavezni vojni rok

Novo istraživanje: Više od dve trećine građana Srbije za uvođenje obaveznog vojnog roka
montekristo 0507


Više od dve trećine građana Srbije, odnosno 64,9 odsto ispitanih, podržava ponovno uvođenje obaveznog služenja vojnog roka.

To su pokazali rezultati ispitivanja javnog mnjenja Centra za geostrateška istraživanja i terorizam.

Najveći broj ispitanika, 63,81 odsto njih, ocenio je da je Ratnom vazduhoplovstvu i protivvazdušnoj odbrani (RVPVO) najneophodnije da se modernizuje, a 25,22 odsto to smatra za Kopnenu vojsku.

Da je RVPVO napravio najviše pomaka u modernizaciji u proteklih pet godina smatra 47,35 odsto anketiranih, a 24,14 odsto ispitanika misli da nijedan vid Vojske Srbije nije u tom periodu značajnije modernizovan.Više od polovine anketiranih, 51,05 odsto podržava trend povećanog ulaganja u naoružanje VS u proteklih pet godina, a 24,53 odsto građana smatra da je potrebno više ulagati u VS.

Više od dve trećine ispitanih, 66,4 odsto, smatra da koncept militarizacije nije prevaziđen u 21. veku, 61,81 odsto anketiranih smatra da je potrebno povećati mirnodopsko brojno stanje VS, a 67,3 odsto ispitanika misli da je potrebno povećati i rezervni sastav VS.

Vojnu neutralnost Srbije podržava 68,7 odsto građana, 18,04 odsto ne podržava, a 41,97 odsto anketiranih smatra da neutralnost nije dugoročno održiv koncept.

Više od polovine građana, 50,44 odsto, smatra da Srbija ne bi trebalo da bude članica nekog vojnog saveza, dok 32,6 odsto smatra suprotno.

Da bi se članstvo u nekom vojnom savezu pozitivno odrazilo na modernizaciju VS smatra 48,35 odsto ispitanih, a 33,9 odsto građana smatra da bi se potencijalno članstvo Srbije u nekom vojnom savezu pozitivno odrazilo na bezbednost građana.

Više od dve trećine ispitanika, 68,59 odsto, smatra da van regiona VS najrazvijeniju saradnju ima sa oružanim snagama Rusije, a 14,56 odsto to smatra za vojsku SAD.

Da je Rusija pojedinačno najveći donator VS smatra 62,02 odsto ispitanika, a da je to SAD misli 11,07 odsto anketiranih.

U ispitivanju su učestovala 1.003 punoletna građana, od kojih je u onlajn anketi učestvovalo njih 980.


Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.


Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.

BESPLATNE ONLINE IGRICE

BIG ŠOPING DANI

Školica sporta Fit Happy Kids

Autoškola Montekristo Pančevo

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

pancevox

pancevo jooble