Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Novo zagađenje – otkud loš kvalitet vazduha u Srbiji usred leta - | K-013 Portal
los kvalitet vazduha, zagadjenje vazduha

Novo zagađenje – otkud loš kvalitet vazduha u Srbiji usred leta


Građani Srbije, trenutno udišu poprilično loš vazduh. Novo zagađenje, neuobičajeno za letnji period, došlo je zbog saharskog peska, zbog čega je i nebo iznad Srbije poslednja dva dana bilo više sivo nego plavo.

Iako u RHMZ-u kažu da je reč o bezopasnoj pojavi, saharski pesak je prouzrokovao zagađenje vazduha na deset mernih stanica, pa su Beograd, Novi Sad, Čačak, Veliki Crljeni, Valjevo i Popovac poslednjih 48 časova naročito "bombardovani" PM-10 česticama.

Mutno nebo nad Srbijom neuobičajeno je za letnji period. I vazduh je zagađeniji.

Andrej Šoštarić iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd kaže je reč o epizodi zagađenja vazduha koja je prirodnog porekla.

Stigao je pesak sa ovim verovatno toplim vazdušnim masama, naverovatnije iz Sahare, što je jedna pojava koja je uobičajena za Beograd i upravo smo uspeli da detektujemo prisustvo tih krupnijih PM-10 čestica.

Laboratorija za fiziku životne sredine na Institutu za fiziku tri puta nedeljno meri čestice peska u vazduhu.

"Taj uređaj koji korisimo za merenje zove se lidar, uređaj je jako sličan radaru koji je možda poznatiji publici, samo što emitujemo lasersko zračenje", navodi Luka Ilić iz Instituta za fiziku.

Kako objašnjava Ilić, jedan uzak snop svetlosti rasejava česticama i to raseljeno zračenje se vraća u teleskop, da bi se analizirao signal koji se vratio.

Tragovi peska vidljivi su ovih dana i na automobilima Beograđana.

Juče smo videli i moglo se okom videti žute partikule peska, a takođe je bilo onako veoma interesantno i vizuelno jer nije bilo oblaka, a ni sunce se praktično nije videlo, bilo je nebo tako mutno.

Saharski pesak ne utiče na zdravlje ljudi, tvrde stručnjaci. Kako kažu, ovaj peščani talas narednih dana polako odlazi, pa ćemo, i ako temperatura bude niža, konačno moći da uživamo u sunčanim danima.

(rts)

Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter  i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

loading...