Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website NUNS osuđuje neprofesionalno izveštavanje medija o širenju majmunskih boginja i dovođenja u vezu sa LGBTQ+ populacijom - | K-013 Portal

NUNS osuđuje neprofesionalno izveštavanje medija o širenju majmunskih boginja i dovođenja u vezu sa LGBTQ+ populacijom

nuns, majmunske boginje

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osudilo je neprofesionalno izveštavanje medija o širenju majmunskih boginja i dovođenja u vezu sa LGBTQ+ populacijom i istaklo da stigmatizacija i targetiranje pojedinih grupa ne samo da nanose štetu određenoj zajednici nego remete i javno zdravlje.

Mediji bi trebalo da pristupe ovoj temi kao zdravstvenom problemu, pružajući relevantne informacije od javnog interesa, bez širenja homofobije, ističe NUNS.

Ovakvo izveštavanje medija, naveo je NUNS, veoma podseća na izveštavanje o HIV tokom osamdesetih godina i predstavlja realnu opasnost od jačanja stigme prema LGBTQ+ zajednici.

Kako navode iz NUNS, tabloid Kurir je u svom tekstu „Majmunske boginje se prenose gej seksom! Još ih zvanično nema u Srbiji, ali ako ih muž ima može da prekine brak" pored homofobije, izneo i niz neistina i dezinformacija.

"Kurir se u tekstu poziva na informacije koje je objavila Svetska zdravstvena organizacija (SZO), i prenose „kako je najveći broj slučajeva zabeležen među muškarcima koji su imali seksualne odnose sa muškarcima”. Međutim, izostavljaju informaciju da je savetnik za HIV, hepatitis i polno prenosive infekcije SZO Endi Sil naglasio da iako „vidimo neke slučajeve među muškarcima koji imaju seks sa muškarcima, ovo nije gej bolest” i dodao da „svako može dobiti majmunske boginje u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom”, stoji u saopštenju ovog udruženja.

Dodaju da su naslove i narative slične onim u Kuriru imali i još neki mediji.

"U razgovoru sa virusologom i mikrobiologom Milankom Šekler, koristi ih i Radio Televizija Vojvodine (RTV). Javni servis umesto da jasno i blagovremeno informiše javnost o majmunskim boginjama, svojim tekstom „Bez panika: Od majmunskih boginja uglavnom oboleli homoseksualci” doprinosi stigmatizaciji, širenju straha i nepoverenja prema gej i biseksualnim muškarcima. RTV je naknadno izmenio naslov, što govori o uočenoj grešci, ali tekst i dalje doprinosi stigmatizaciji LGBTQ+ zajednice umesto da objektivno informiše o bolesti u skladu sa javnim interesom", saopštavaju iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

Kako se navodi, mediji bi trebalo da izveštavaju u skladu sa Etičkim kodeksom novinara Srbije, ali i da budu svesni svoje odgovornosti kada izveštavaju o osetljivim temama.

Etički kodeks izričito kaže da "novinar mora biti svestan opasnosti od diskriminacije koju mogu da šire mediji i učiniće sve da izbegne diskriminaciju zasnovanu, između ostalog, na rasi, polu, starosti, seksualnoj orijentaciji, jeziku, veri, političkom i drugom mišljenju, nacionalnom ili društvenom poreklu", podsetio je NUNS.

Pored toga, NUNS je podsetio medije na njihovu ulogu i odgovornost prema društvu, i naglasio da je u ovom slučaju važno zaštiti javno zdravlje i bezbednost građana i građanki, a da stigmatizacija jedne društvene grupe i stvaranje zablude o načinima prenošenja bolesti doprinose sasvim suprotnom efektu.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.