Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website NVO: Direktorka škole u Sečnju izložena progonu jer nije dozvolila održavanje verskog obreda - | K-013 Portal

NVO: Direktorka škole u Sečnju izložena progonu jer nije dozvolila održavanje verskog obreda

olivera marjanovic, secanj

Vojvođanske nevladine organizacije pozvale su danas „građane, civilni sektor i opozicione stranke“ da podrže direktorku Osnovne škole „Aleksa Šantić“ iz Sečnja Oliveru Marjanović, koja je, kako se navodi, izložena „progonu“ jer nije dozvolila da se povodom školske slave, Svetog Save, u ustanovi kojom upravlja obavi verski obred.

Organizacije su u saopštenju ocenile da iza „neljudskog progona“ stoje „kleronacionalistički režim Aleksandra Vučića, njegovi mediji i Srpska pravoslavna crkva“.

„Greh Olivere Marjanović je samo u tome što je poštovala Ustavom i zakonima garantovan sekularizam države, kao i civilizacijske norme, odnosno što je obelodanila da u obrazovnoj ustanovi kojom upravlja – neće biti sprovođen verski obred na dan tzv. školske slave Sveti Sava“, stoji u saopštenju.

Navodi se da je direktorka zbog tog čina proglašena za „neprijatelja društva, izdajnicu, traži se njena smena, na nju nasrću lokalni silnici i nasilnici, dobija pretnje i uvrede, a najavljeni su i protesti desnih ekstremista ispred škole“.

„Ukoliko ne uspemo da zaštitimo Oliveru Marjanović, onda nećemo uspeti ni da zaustavimo ovu zemlju da nastavi stranputicom – odnosno da u potpunosti postane verski zatucana država-mafija u kojoj neće biti mesta ni za koga ko nije pognuti sluga državnih i crkvenih vlasti“, ocenile su nevladine organizacije.

Saopštenje su potpisali Vojvođanski kulturni klub „Vasa Stajić“, Savez antifašista Vojvodine, Vojvođanska politikološka asocijacija, Zelena mreža Vojvodine, Centar za interkulturalnu komunikaciju, Građanska akcija Pančevo i Centar za održive zajednice.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.