Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Obećavaju dnevnice od 8.000 dinara za branje malina, ali je realna zarada daleko niža - | K-013 Portal

Obećavaju dnevnice od 8.000 dinara za branje malina, ali je realna zarada daleko niža

malina, malinari, dnevnica, branje malina

Internet oglasi, društvene mreže i lokalni mediji preplavljeni su oglasima u kojima malinari za predstojeću sezonu traže berače nudeći im nadnice koje idu od 6.000 do čak 8.000 dinara.

Dan rada u malinjaku prošle godine plaćao se 3.000 dinara, piše Blic.

Iz Asocijacije malinara, međutim, upozoravaju da se ne naseda na olaka obećanja o odličnoj zaradi, pogotovo jer je procena da će ovogodišnji rod biti manji za trećinu.

Kako priča Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije malinara i kupinara Srbije, "najlakše je na internetu napisati da su potrebni i obećati lepu sumu", jer je nesporno da deficit berača postoji.

"Nažalost, mnogo je zloupotreba u tim oglasima. I lane smo bili svedoci da su pojedinci obećavali dnevnicu od 6.000 dinara, da bi beračima isplatili upola manju cenu. Upravo takvi domaćini, koji radnike prevare ne samo obećanjem o višoj dnevnici, nego im obezbede samo jedan obrok i smeštaj u nekoj šupi, svake sezone traže nove berače. Pošteni domaćini, koji dva meseca sezone provedu sa svojim radnicima, znaju da će radnik biti sposoban za naporan rad u malinjaku samo ako ima sva tri obroka, normalan smeštaj, kupatilo i toplu vodu, praktično da na rad dođe samo sa svojom garderobom i voljom i budu plaćeni kako im se na početku kaže. Takvi malinari nemaju potrebu za oglasima jer maksimalno ispoštuju berače koje ne menjaju po nekoliko sezona", priča Radović za Blic.

Po njegovim rečima, obećanje nadnice za berače u iznosu od 8.000 dinara je "nenormalno" jer je tolika nadnica majstora u građevinarstvu. Realna dnevnica, uz sve ostale normalne uslove boravka, kako smatra, ove godine može da bude 4.000 - 5.000 dinara.

"Zato molim ljude da ne nasedaju na tako veliki broj oglasa i obećanja o dobroj zaradi. Između ostalog, jer je još uvek pitanje da li ćemo imati šta da oberemo", kaže on.

Tekst u celini čitajte u Blicu.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.