Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Očekivanja prosvetnih radnika od novog ministra: Veće plate, podizanje kvaliteta nastave i dijalog - | K-013 Portal

Očekivanja prosvetnih radnika od novog ministra: Veće plate, podizanje kvaliteta nastave i dijalog

prosvetni radnici, srbija, ministar prosvete

Male plate, reforme o kojima ih niko ništa ne pita, izostanak socijalnog dijaloga, samo su neki od problema koji godinama muče prosvetne radnike u Srbiji.

Da je prosveta resor za potkusurivanje zaposleni u obrazovanju su se mnogo puta uverili prilikom "podele karata" posle izbora, a u takvim okolnostima iščekuju i imenovanje novog ministra, piše Danas.

Dušan Kokot, predsednik Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine, kaže za Danas da je gotovo izvesno da će odnos Ministarsstva prosvete prema zaposlenima biti nastavak katastrofalnih poteza kojima već godinama svedočimo.
 
"Takođe, sama činjenica da se sa formiranjem Vlade toliko kasni ukazuje na to da vlast ne vidi, odnosno ne želi da vidi, a zatim da se suoči sa problemima koji se samo gomilaju. Obrazovanje dobije pažnju vlasti samo u danu ekspozea premijera jer je lepo pričati javnosti kako će obrazovanje i mladi da budu motor razvoja, a zatim se četiri godine prodaju karte samo u jednom pravcu", navodi. 
 
On primećuje da je poslednjih godina trend da obrazovanje bude kusur u "podeli karata" vladajuće koalicije i po pravilu je taj resor pripadao manjem partneru ili navodnoj nestranačkoj ličnosti.
Aleksandar Markov, predsednik Foruma beogradskih gimnazija, kao jedan od problema vidi to što sve promene, odluke i reforme zavise od personalnih rešenja i zasnivaju se na ličnim, neretko privatnim stavovima ljudi koji su imenovani za ministre.
 
"Možda bi spas za srpsku prosvetu bilo imenovanje ministra čiji mandat ne bi zavisio od ostatka Vlade, već bi bio imenovan na duži vremenski period sa zadatkom da sprovede određene reforme od početka do kraja i koji bi bio biran iz reda stručnih ljudi, a ne političara. Ipak, kako je ovo prilično utopijsko razmišljanje, mogu da konstatujem da sam lično najviše očekivanja imao od nekadašnjeg ministra Šarčevića, s obzirom na to da je dobro poznavao resor koji je preuzeo. Ipak, agilnost koja ga je krasila ispostavila se kao potpuno kontraproduktivna i iako je znao da sasluša, nikada nije uspeo da čuje šta mu govorimo", kaže Markov za Danas.  
 
Kako piše Danas, okolnosti u kojima prosvetni sistem fukncioniše teže su iz godine u godinu. Dece je sve manje, naročito u ruralnim sredinama, a škole u većim gradovima su pretrpane. Zarade zaposlenih su ispod svakog standarda. Plata profesora sa VII stepenom stručne spreme je 7.000 dinara ispod republičkog proseka. 
 
Markov od novog ministra očekuje da češće razgovara sa prosvetnim radnicima, da ih čuje i razume.
 
"Prvi veliki izazov pred novim ministrom je rešavanje problema državne mature. Pred njim su, u tom smislu, dva problema - jedan se odnosi na sporazum sa fakultetima, a drugi na plaćanje nastavnika koji će učestvovati u njenoj realizaciji. Tu je i problem podizanja kvaliteta nastave, promena sistema ocenjivanja i zaključivanja ocena. Kada se svemu tome dodaju zahtevi prosvetnih radnika za povećanje zarade i smanjenje broja učenika u odeljenjima, činjenica je da će novi ministar imati pune ruke posla, a mi opet ne znamo da li će njegov mandat biti oročen na godinu-dve i da li će to biti dobar izgovor da se ništa ne uradi", navodi Markov.
 
Vesna Vojvodić Mitrović, članica Glavnog odbora Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost", kaže za Danas da ne bi bilo nimalo čudno da se budući ministar obrati javnosti čuvenom rečenicom iz pripovetke Stefana Mitrova Ljubiše: "Bolji i viši odoše boljima i višima, a ja jedva vas dopadoh".
Njeno prvo očekivanje je da ministar prosvete ima regularno stečenu diplomu i da nema nikakvog znaka pitanja iza njegovog obrazovanja.
 
"Druga važna stvar je da se javno kritički odnosi prema svim anomalijama u obrazovnom sistemu koje su na kraju proizvele inflaciju nepoverenja javnosti u kvalitet diploma", ističe sagovornica Danasa.
 
Aleksandar Markov dodaje i da bi novi ministar morao da se pozabavi školskim kalendarom jer je "potpuno neshvatljivo da se u uslovima otežanog snabdevanja energentima zimski raspust ne uskladi sa tim okolnostima". Izražava zabrinutost i da bi se u nekom trenutku zbog uštede u energentima đaci mogli prebaciti na onlajn nastavu. 


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.