Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Od 1. jula priključak za gas 780 evra i moguće plaćanje na rate - | K-013 Portal

Od 1. jula priključak za gas 780 evra i moguće plaćanje na rate

gas, uvođenje gasa, prikjučak za gas, srbija, vesti, najnovije vesti

Sva domaćinstva koja žele da uvedu gas, to će od 1. jula moći da učine po povoljnijim uslovima. Neće se čekati na priključak, a 780 evra koliko će koštati, otplaćivaće se na rate tri godine bez kamate, u sklopu mesečnog računa.

U "Srbijagasu" očekuju da će sa nižom cenom dobiti oko 550.000 novih korisnika.

"Ono što raduje, prošle godine u odnosu na pretprošlu priključeno je tačno 6.097 novih domaćinstava. Znači da postoji interesovanje", kaže za RTS predsednik Saveta Agencije za energetiku Dejan Popović.

Sručnjaci podsećaju da veće korišćenje gasa, osim energetske, donosi i ekonomsku i ekološku korist.

"Sa jedne strane najmanje zagađuje životnu sredinu, a sa druge strane to je najeftinije gorivo. Gas je sada jeftin, ne samo zbog niske cene nafte sa kojom se upoređuje, nego je uopšte svuda u svetu korišćenje gasa najeftinije za domaćinstva i industriju", kaže Vojislav Vuletić iz Udruženja za gas Srbije.

U Srbiji gas koristi oko 260.000 domaćinstva.

"Tu je potencijal ogroman. Znači kada bi cela Srbija bila gasifikovana postoji potecijal, pošto ima 3,5 miliona brojila za domaćinstva u električnoj energiji, znači potencijal je i do 3,5 miliona", kaže Dejan Popović.

Srpska gasna mreža je nerazvijena - samo šest okruga je potpuno gasifikovano, i to u Vojvodini, a čak trinaest okruga je negasifikovano, ostali su delimično. Očekuje se da će gasovod "Balkanski tok" ubrzati i gasifikaciju zemlje.

(RTS)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.