Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Organizacije potrošača upozoravaju: Novi Zakon neće dovesti do unapređenja standarda u ovoj oblasti - | K-013 Portal

Organizacije potrošača upozoravaju: Novi Zakon neće dovesti do unapređenja standarda u ovoj oblasti

udruzenje potrosaca, zakon o zastiti potrosaca

Predlog organizacije potrošača na dnevnom redu je današnje sednice Skupštini Srbije, a kao najvažnije novine iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija istakli su uvođenje registra "ne zovi" i prekršajnih naloga, te unapređenje postupka vansudskog rešavanja potrošačkih sporova.

Iz organizacija za zaštitu potrošača, međutim, tvrde da su nova rešenja kozmetička i da neće dovesti do unapređenja standarada u ovoj oblasti.

Kada zakon stupi na snagu trgovci više neće smeti telefonskim pozivom da nude robu ili uslugu građanima koji su se izjasnili da to ne žele, a majstori će za sve usluge koje koštaju više od pet hiljada dinara morati da naprave predračun koje korisnici treba pismeno da potvrde, navela je pomoćnica ministra u sektoru za zaštitu potrošača Ministarstvu trgovine Višnja Rakić.

Uvođenje prekršajnog naloga, prema njenim rečima, predviđeno je za lakše prekršaje, a unapređen je i postupak vansudskog rešavanja potrošačkih sporova koji će voditi tela sačinjena od diplomiranih pravnika čiji rad će finansirati Ministarstvo trgovine, pa će ovi sporovi za građane biti besplatni.

"Kazna je 50 hiljada za pravno lice, osam hiljada za odgovorno lice I 30 hiljada za preduzetnika" izjavila je Rakić.

Ukoliko plati kaznu u roku od osam dana, kazna se prepolovljuje, ukoliko ne, tržišni inspektor pokreće prekršajni postupak. Novina je da je obaveza svakog trgovca da učestvuje u prostupku vansudskog poravnanja.

Iako iz Ministarstva tvrde da su kroz predlog zakona primenjene direktive Evropske unije i da se prilikom definisanja normi vodilo računa o problemima sa kojima se građani suočavaju, iz potrošačkih organizacija to osporavaju.

Predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Srbije Petar Bogosavljević za Radio Novi Sad kaže da su zakonske izmene neznatne i da njima nisu obuhvaćeni suštinski problemi potrošača.

On objašnjava koja pitanja i dalje nisu adekvatno uređenja u ovoj oblasti.

Bogosavljević ukazuje i na apsurdnost propisa u pogledu reprezentativnosti potrošačkih organizacija, zbog kojih, kaže, u pripremi zakonskih rešenja ne mogu da učestvuju nezavisna udruženja.

Zbog takvog odnosa, prema njegovim rečima, potrošači u Srbiji ne uživaju u potpunosti ni jedno od ključnih potrošačkih prava koja imaju građani Evropske unije.

Nova zakonska rešenja o kojima se odlučuje na aktuelnoj sesiji parlamenta počeće da se primenjuju tri meseca nakon objavljivanja u Službenom glasniku.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.