Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Organizatori Evroprajda predali Vladi peticiju: Imaju novu rutu šetnje - | K-013 Portal

Organizatori Evroprajda predali Vladi peticiju: Imaju novu rutu šetnje

evroprajd, beograd

Organizatori Evroprajda su predali Vladi Srbije peticiju sa 27.000 potpisa u kojoj se traži od predsednika i premijerke da "omoguće održavanje Evroprajda 2022 onako kako je to planirano".

Saopštili su i novu rutu subotnje šetnje - od Ustavnog suda do Tašmajdana.
 
"Insistiramo na tome da se Evroprajd održi u formatu u kom smo predvideli, nije bilo nijegnog jedinog incidenta tokom ova četiri dana. Danas je petak i večeras sa početkom u 18h, kao i sutra u isto vreme imaćemo dva koncerta na Tašmajdanu. To znači da smo već učinili dosta kompromisa time što smo pomerili koncerte sa Kalemegdana na Tašmajdan i to je poznato javnosti", kaže za N1 Goran Miletić.
 
On dodaje da su, posle zabrane MUP-a, dobili "dva šamara od pravosudnih institucija".
 
"Prvo od Upravnog suda i još gore od Tužilaštva, koje nije saopštilo da će se baviti samo nasilnicima, već da će kažnjavati sve, što je neprihvatljiva poruka. Mi smo ponovo podneli prijavu MUP za šetnju, za skup na otvorenom, to će biti i protestna šetnja, malo drugačija od onoga što smo hteli ranije. Proći ćemo ispred Ustavnog suda. Trudićemo se da danas podnesemo Ustavnom sudu predstavku ponovo, simbolika kretanja ispred Ustavnog suda je takva da ponovo donese odluku da je zabrana protivustavna. Ići ćemo Bulevarom kralja Aleksandra, Beogradskom, Ilije Garašanina, do ulaza na Tašmajdan, gde će biti održani koncerti do 1h", kaže on.
 
Ističe da je to što tužilaštvo saopštava "razočaravajuće".
 
"Dovedeni smo u situaciju da nemamo izbora, uprkos zabrani MUP, mi ćemo se okupiti. Ovo je potpuno drugačiji Prajd od onih "običnih" koje smo imali. Mi smo ranije slali pozive predstavnicima vlasti, pa pisma poslanicima, ministrima, to smo radili 2011, 2012, 2014… U jednom trenutku je išla ona rečenica, koja je spontano nastala, ‘na Prajd se ne poziva, na Prajd se dolazi’. Svako zna da je Prajd, to je simbolika, nemojte tražiti da vas pozivamo", kaže on.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.