Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Osuđenim funkcionerima sudovi u Srbiji retko zabranjuju povratak na položaj koji su zloupotrebili - | K-013 Portal

Osuđenim funkcionerima sudovi u Srbiji retko zabranjuju povratak na položaj koji su zloupotrebili

milutin jelicic jutka

Milutin Jeličić Jutka, bivši predsednik opštine Brus, posle odslužene tromesečne kazne zatvora zbog nedozvoljenih polnih radnji, može da nastavi političku karijeru kao odbornik Skupštine Opštine Brus budući da mu sud nije izrekao meru zabrane obavljanja javne funkcije.

I to nije jedini primer. Javni funkcioneri retko snose posledice zbog zloupotrebe funkcije, a još ređe im se izriče mera zabrane obavljanja javne funkcije.



Kao što sud nekome može da zabrani da, primera radi, upravlja vozilom u određenom periodu, isto tako je moguće zabraniti javnom funkcioneru da obavlja funkciju koju je zloupotrebio. I u jednom i u drugom slučaju reč je o merama bezbednosti koje predviđa Krivični zakonik i koje sud može, ali i ne mora, izreći učiniocima krivičnog dela.

Tako je primera radi Osnovni sud u Kruševcu, koji je vodio postupak protiv bivšeg predsednika Opštine Brus zbog slanja seksualnih poruka svojoj nekadašnjoj sekretarici Mariji Lukić, pored kazne zatvora od tri meseca, Milutinu Jeličiću mogao da izrekne i meru zabrane obavljanja javne funkcije, piše Insajder.

Pošto sud nije izrekao ovu meru, Jeličić odmah nakon izlaska iz zatvora može da se vrati dužnostima odbornika u lokalnoj Skupštini i da za to prima naknadu iz opštinskog budžeta. Mestom u skupštinskoj sali, nagradili su ga glasači na lokalnim izborima, iako se protiv njega u tom trenutku vodila istraga.

Opasnost od ponavljanja dela

Aleksandar Trešnjev, sudija Višeg suda u Beogradu za Insajder kaže da je glavni uslov da sud nekom funcioneru izrekne meru zabrane obavljanja javne funkcije je da se utvrdi da bi "njegov dalji ostanak na položaju ili funkciji mogao da bude opasan".

U većini slučajeva, pod tom "opasnošću" smatra se mogućnost ponavljanja krivičnog dela.

"Sudovi retko izriču meru zabrane obavljanja javne funkcije, ali su i zakonski uslovi za njihovo izricanje strožiji. Najpre je neohodno da sud izrekne presudu za krivično delo, a drugi uslov je procena suda da bi dalji ostanak osuđenog na javnom položaju ili funkciji mogao da bude opasan, odnosno da bi moglo da dođe do ponavljanja krivičnog dela", objašnjava sudija Trešnjev.

Ne seća se da je izrekao meru zabrane u maksimalnom trajanju.

"Maksimalna kazna je deset godina zabrane i ja se ne sećam da sam je ikada izrekao", kaže sudija Trešnjev.

Za tri godine čist dosije

Primera radi, Milutin Jeličić za tri godine može da dobije potvrdu da je neosuđivan i da se zaposli bilo gde u državnoj službi na funkciji koja zahteva potvrdu o neosuđivanosti.

To je rok posle kog osoba osuđena na kaznu zatvora manju od šest meseci, stiče pravo za rehabilitaciju.

"Za kazne do tri godine i ukoliko osoba nije više puta osuđivana, odluku o zakonskoj rehabilitaciju donosi policija", kaže sudija Trešnjev.

Nemanja Nenadić, programski direktor "Transparentnosti Srbija" smatra da bi bilo logično da sud svim funkcionerima osuđenim za koruptivna krivična dela, izrekne i meru zabrane obavljanja javne funkcije u nekom roku.

"Sama osuđujuća presuda može da utiče i na to da nekadašnji funkcioner, bilo na lokalu ili na nekom drugom nivou, ne može ponovo da se kandiduje za neki posao na budžetu, ali samo ako je uslov pri zapošljavanju da kandidat nije ranije osuđivan. U suprotnom, posle odslužene kazne, on može da konkuriše za javni posao. I to jeste ozbiljan problem", smatra Nenadić.

Retki primeri zabrane obavljanja funkcije

Slučajevi gde je funkcionerima, direktorima, rukovodiocima pored zatvorske izrečena i kazna obavljanja javne funkcije prava su retkost.

Jednu od najdužih zabrana obavljanja javnog posla dobio je Alen Selimović, nekadašnji poslanik DS a zatim član SPS-a i to zbog zloupotrebe u čuvenoj aferi "Bodrum" iz 2003. godine.

Selimović je osuđen na 14 meseci zatvora uslovno i osam godina zabrane bavljenja javnim poslom zbog toga što je glasao umesto poslanice Nede Arnerić koja nije bila u skupštinskoj sali.

Zbog zloupotreba sredstava javnog preduzeća, bivši direktor "Puteva Srbije" Branko Jocić osuđen je na pet godina zatvora, ali mu je izrečena i mera trogodišnje zabrane obavljanje javne funkcije i to po isteku zatvorske kazne.

Bivši visoki funkcioner DS i potpredsednik Skupštine APV Milivoj Vrebalov 2018. osuđen je nepravosnažno za zloupotrebu službenog položaja, na godinu dana kućnog zatvora sa elektronskim nadzorom. Takođe, izrečena mu je i mera zabrane obavljanja funkcije u jedinici lokalne samouprave na tri godine po odsluženoj kazni.

Godinu dana zabrane obavljanja funkcije direktora leskovačke bolnice, dobio je i Nebojša Dimitrijević, koji je na tom položaju uhapšen i nepravosnažno osuđen na pet meseci zatvora zbog nameštanja tendera za usluge održavanja higijene u toj ustanovi.

(Insajder)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.