Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Otpadne vode iz Opšte bolnice u Vrbasu izlivaju se u Veliki bački kanal - | K-013 Portal

Otpadne vode iz Opšte bolnice u Vrbasu izlivaju se u Veliki bački kanal

opsta bolnica vrbas, otpadne vode, veliki backi kanal

Firma koja je bila angažovana za sanaciju prečistača otpadnih voda Opšte bolnice u Vrbasu nije okončala radove, pa se sada deo otpadnih voda izliva u Veliki bački kanal.

Kako se navodi u dopisu ekolozima, koji je potpisao pomoćnik direktora Opšte bolnice Miodrag Šoškić, sistem za prečišćavanje otpadnih voda od 2008. godine funkcioniše "po principu prelivene septičke jame".

"Iz ovog postrojenja se otpadna voda upušta u gradsku kanalizaciju jer 'Ekohem internacional' iz Beograda koji je bio angažovan za sanaciju putoksa nije okončao započete radove", naveo je Šoškić, a prenele Novosti.

Dodao je da je sanacija trebalo da se sprovede u organizaciji Opštine putem donacije za realizaciju projekta "Čišćenje i revitalizacija Velikog bačkog kanala kod Vrbasa".



"Bolnica je organizovala poseban tretman svih čvrstih i tečnih otpadnih medicinskih materijala", rekao je Šoškić.

Šoškić zato naglašava da otpadne vode iz Opšte bolnice ipak spadaju u kategoriju sanitarnih voda.

Ovim tvrdnjama ne veruju ekološki aktivisti.

Prema rečima predsednika Ekološkog pokreta Vrbasa Ratka Đurđevca, bolnica je jednim krakom zatvorenog atmosferskog cevovoda direktno spojena sa Velikim bačkim kanalom, a odgovor pomoćnika direktora sugeriše da prečistač otpadnih voda ne radi.

Đurđevac za Novosti napominje da je nejasno koji se deo otpadnih voda preliva u kanalizaciju, a koji odlazi direktno u kanal.

"U narednom periodu proverićemo kakav je karakter tih voda i tretman koji dobijaju, da li su za njihovo ispuštanje obezbeđene dozvole i postoji li kontrola zbrinjavanja toksičnog medicinskog i farmaceutskog otpada", navodi.

Sumnju u sadržaj otpadnih voda izneo je i Dragan Kurjački, predsednik Ekološkog pokreta u susednom Srbobranu, koji je rekao da često viđa kako po kanalu plivaju štapići sa vatom.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.