Pad Euribora, manje kamate -
manje kamate, pad euribora

Pad Euribora, manje kamate

Kamatna stopa Euribor poslednjih dana doživela je rekordan pad, a u Udruženju banaka Srbije (UBS) ocenjuju da smanjenje Euribora generalno pozitivno deluje na sve dužnike, naročito ako su zaključili kreditne ugovore sa bankama u kojima je kamatna stopa na pozajmljena sredstva izražena kao zbir marže banke i Euribora, prenosi portal Biznis.rs .

„Većina kredita u našoj zemlji, koja je indeksirana u evrima, vezana je za Euribor. Kod svih ovih kredita biće primenjena nova stopa i ukupna kamata biće niža, a samim tim i mesečne rate za otplatu kredita. Vrednost Euribora direktno utiče na visinu kamate koju plaćamo i te kamate su sada na istorijski niskom nivou, jer Euribor ima negativnu vrednost“, navode iz Udruženja banaka Srbije.

Euribor se primenjuje za svaki kredit u kome je kod ugovaranja dogovoreno da se kamatna stopa izražava kao zbir vrednosti Euribora i kamatne marže koju naplaćuje banka. To se odnosi na sve namene kredita (stambeni i drugi), i na sve kredite, i ranije ugovorene i one koji se ubuduće ugovore sa Euribor klauzulom.

I u poslovnim bankama ističu da će pad Euribora svakako uticati na smanjenje rata kredita u otplati, odnosno na smanjenje mesečnih obaveza koje klijenti imaju po osnovu kredita kod kojih se kamatne stope usklađuju sa kretanjem vrednosti Euribora.

“Mesečne obaveze će biti manje i za kredite u otplati za privredu i mala i srednja preduzeća, a koji se usklađuju sa kretanjem vrednosti Euribora“, kažu za Biznis.rs u Vojvođanskoj banci.

I pored rekordno niske kamatne stope za kredite koji se usklađuju sa kretanjem vrednosti Euribora banke ne očekuju veću tražnju za zajmovima.

„Svako smanjenje cena kredita, generalno gledano, ima pozitivan uticaj na tražnju, ali pored cene i drugi ekonomski i društveni faktori utiču na pojačan ili smanjen interes za bankarske kredite", navode u Vojvođanskoj banci i ističu kako sada ne očekuju "neko značajnije povećanje tražnje" građana za kreditima, imajući u vidu trenutnu situaciju sa pandemijom korona virusa.

"Što se tiče segmenta malih i srednjih preduzeća, ne bi mogli da kažemo da kretanje Euribora u poslednje vreme utiče na povećanu potražnju za kreditima sa varijabilnom kamatnom stopom“, navode iz Vojvođanske banke.

(Fonet)

TV PROGRAM Srbija, današnji tv programKomentre omogućio K-013.com