Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Partneri Srbija: Transparentnost nije prioritet u nacrtima zakona o pravosudju - | K-013 Portal

Partneri Srbija: Transparentnost nije prioritet u nacrtima zakona o pravosudju

nacrt zakona o pravosudju, srbija

Nevladina organizacija „Partneri Srbija“ saopštila je da analiza nacrta zakona o pravosudju pokazuje da unapredjenje transparentnosti rada pravosudja nije visoko na lestvici prioriteta reforme pravosudnog sistema i da se javnost u radu pravosudnih organa predvidja samo načelno.

Iz te organizacije su naveli da je danas održana još jedna javna rasprava na kojoj su predlagači zakona i članovi radnih grupa imali uglavnom reči hvale za nacrte zakona, medjutim učesnici javne rasprave imali su zamerke posebno u domenu uticaja izvršne vlasti na izbor sudija i tužilaca, kao i buduću samostalnost u radu sudija i tužilaca.

Partneri Srbija izneli su niz primedbi, izmedju ostalog da dostupnost i kvalitet informacija zavisi od volje pojedinaca, da nedostaju osobe koje bi se unutar sudova bavile isključivo komunikacijom sa javnošću, da komunikaciona strategija nije obavezujući pravni akt, niti je u praksi dovela na bilo koji način do sistemskog unapredjenja prakse sudova u oblasti transparentnosti, da nije uvek moguće prisustvovati sednicama Visokog saveta sudstva ili Visokog saveta tužilaca čak i kada je to zakonima dopušteno.

„Zbog svega navedenog smatramo neophodnim da u nacrte zakona budu unete odredbe koje bi na detaljniji način propisivale obaveze u pogledu transparentnosti pravosudnih organa kao i sankcije za nepoštovanje ovih odredbi“, navedeno je u saopštenju.

Javna rasprava u vezi sa setom nacrta zakona o pravosudju je u toku i traje do 15. januara 2023. godine.

Prevashodni cilj donošenja novih zakona je usklađivanje sa izmenama Ustava iz februara 2022. godine, odnosno da se pravosudnim organima obezbedi veća nezavisnost i unapredi njihov položaj.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.