Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Pašalić: Borbom protiv torture čuva se dostojanstvo svih nas - | K-013 Portal

Pašalić: Borbom protiv torture čuva se dostojanstvo svih nas

zoran pasalic, zastitnik gradjana

Zaštitnik gradjana Zoran Pašalić izjavio je danas da se prevencijom torture i borbom protiv nje, čuva dostojanstvo svih gradjana Srbije.

„Prevencija torture i borba protiv surovog, neljudskog i ponižavajućeg postupanja i kažnjavanja nisu samo pitanja ispunjenja medjunarodnih obaveza Srbije, već garantujući fizički i psihički integritet i dostojanstvo svakog građanina čuvamo dostojanstvo svih nas“, naveo je Pašalić u pisanoj izjavi, povodom Medjunarodnog dana podrške žrtvama torture koji se obeležava danas.

On je ocenio da u sprečavanju torture i zaštiti prava lica lišenih slobode, koja se nalaze u ustanovama zatvorenog tipa, poseban značaj imaju posete preventivnog karaktera i kontrole načina postupanja prema njima, kao i sprovodjenje efikasnih istraga o svim navodima o eventualnom zlostavljanju i izvesnost kažnjavanja počinilaca.

„U Srbiji postoji tendencija unapredjenja zaštite prava lica lišenih slobode, kao i sprečavanja torture i drugih oblika zlostavljanja“, dodao je ombudsman.

U saopštenju se navodi da je Pašalić, u obavljanju poslova Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture, u prvoj polovini ove godine obavio 43 posete mestima na kojima se nalaze ili se mogu nalaziti lica lišena slobode.

Na osnovu obavljenih poseta, dodaje se, Pašalić je uputio više od 60 preporuka posećenim ustanovama i resornim ministarstvima radi unapredjenja materijalnih uslova u kojima ona borave, kao i unapredjenja zdravstvene zaštite i tretmana.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.