Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Pašalić: Nestručne tvrdnje udruženja građana mogu dovesti javnost u zabludu - | K-013 Portal

Pašalić: Nestručne tvrdnje udruženja građana mogu dovesti javnost u zabludu

zastitnik gradjana, zoran pasalic

Zaštitnik građana izražava zabrinutost da bi učestale netačne i nestručne tvrdnje raznih udruženja građana o radu ove nezavisne državne institucije, od kojih se poslednja odnosi na neblagovremenu predaju Godišnjeg izveštaja Zaštitnika građana Narodnoj skupštini Republike Srbije, mogle uticati na pad poverenja građana u rad tih udruženja i javno dovesti u pitanje njihov kredibilitet.

„Inicijativa 'Otvoreni parlament', koju sprovodi udruženje građana Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost CRTA, objavila je na svojim nalozima na društvenim mrežama da su izveštaji sve tri nezavisne državne institucije za 2020. godinu pristigli u Narodnu skupštinu ali da je izveštaj Zaštitnika građana kasnio dva dana. Ova paušalna tvrdnja, izneta bez ikakvog utemeljenja, pokazuje elementarno nepoznavanje zakonskih procedura“, smatra Pašalić.

Pašalić je kao netačne odbacio tvrdnje o kašnjenju izveštaja i istakao da je Godišnji izveštaj Zaštitnika građana za 2020. godinu Narodnoj skupštini Republike Srbije dostavljen preporučenom poštom poslednjeg dana zakonskog roka, 15. marta 2021. godine.

„Čak i letimično bačen pogled na član 81 stav 2 Zakona o opštem upravnom postupku podsetio bi svakog ko iole poznaje taj akt da se kao dan prijema podneska smatra dan kada je podnesak predat poštanskom operatoru ukoliko je podnesak predat preporučenom poštom. Zabrinut sam da bi svojim nestručnim i paušalnim tumačenjima koja nisu zasnovana na činjenicama ova udruženja građana mogla da uruše svoj kredibilitet u javnosti jer sa mnogima od njih sarađujemo“, rekao je Pašalić.

Zaštitnik građana smatra da neosnovane i nestručne tvrdnje udruženja građana, koja se deklarišu da štite ljudska prava, mogu dovesti građane u zabludu i poziva udruženje građana CRTA da ispravi netačne tvrdnje iznete na svojim nalozima na društenim mrežama Fejsbuk i Tviter kako bi javnost bila objektivno i tačno informisana.

Pašalić još jednom apeluje na sve učesnike u javnom životu da tačno, provereno i argumentovano reaguju na procese i pojave u našem društvu, a da svoju stručnost i znanje koriste za dobrobit i poboljšanje života svih građana Republike Srbije.

(K-013)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS