Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Patrijarh Porfirije traži od Ministarstva kulture da odloži donošenje zakona o kulturnom nasleđu: Kosovo i Metohija se nigde ne pominju - | K-013 Portal

Patrijarh Porfirije traži od Ministarstva kulture da odloži donošenje zakona o kulturnom nasleđu: Kosovo i Metohija se nigde ne pominju

patrijarh profirije, srpska pravoslavna crkva

Patrijarh Porfirije, koji je predsednik Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve, uputio je danas ministarki kulture Maji Gojković dopis u kojem ukazuje da je Srpska pravoslavna crkva najveći pojedinačni vlasnik duhovnog, pokretnog i nepokretnog kulturnog nasleđa u Srbiji, ali da "nažalost nije bila uključena u proces izrade veoma važnog zakona o kulturnom nasleđu, koji zadire i u njeno unutrašnje funkcionisanje".

"Iz tog razloga, ukazujući na manjkavost određenih članova Nacrta ovog zakona, a znajući da je zajednički cilj očuvanje kulturnog nasleđa, njegova svetost je ministarki predložio da njegovo usvajanje odloži do daljeg.

Između ostalog, poglavar SPC je ukazao da se u šest članova Nacrta ovog zakona pominje Autonomna pokrajina Vojvodina, a ni u jednom članu Autonomna pokrajina Кosovo i Metohija, gde je kulturno nasleđe najugroženije i, gotovo svakodnevno, izloženo napadima i devastiranju", navodi se u saopštenju SPC.
Ističe se i da je, s tim u vezi, ukazao na mogućnost "nedobronamenih zaključaka da je izostavljanjem južne srpske pokrajine iz teksta ovog krovnog zakona, pokrajina isključena iz sistema državne brige", što, kako dodaju, "svakako nije slučaj i može da umanji značaj ogromnih napora koje država čini u zaštiti srpskog kulturnog nasleđa na Кosovu i Metohiji".

Patrijarh je, isto tako, kako se dodaje, ukazao na činjenicu da je član 102 Nacrta zakona "de facto, ukinuto pravo da kulturno nasleđe čiji je vlasnik SPC koristi za sopstvenu misiju, za koju su ta kulturna dobra vekovima i stvarana".

Pravni stručnjaci su ukazali da bi striktnom primenom ovog člana, "Crkva od vlasnika, bila svedena na korisnika, kojoj bi posle osam vekova bila uskraćena osnovna vlasnička prava koja su svetinja u svim demokratski uređenim društvima i državama", ističe se u saopštenju.
Izmenama i dopunama predloženog Nacrta, zakon neće biti u suprotnosti sa Zakonom o crkvama i verskim zajednicama, što je sada nesumnjivo slučaj, navodi se još.

Patrijarh je dodao i da smatra da usvajanje ovakvog zakona ne bi doprinelo zajedničkoj dvodecenijskoj intenzivnoj borbi SPC i države "da svoje kulturno nasleđe na prostoru Кosova i Metohije sačuvaju u svom okrilju, kao i u ustavnom i sistemu zaštite kulturnih dobara Republike Srbije".

(Euronews)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.