Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website PKS: Visoke cene energenata i sirovina ključni izazov za domaću ekonomiju - | K-013 Portal

PKS: Visoke cene energenata i sirovina ključni izazov za domaću ekonomiju

privredna komora srbije, cena energenata

Rastući troškovi proizvodnje zbog visokih cena energenata na svetskom tržištu, ali i drugih sirovina i repromaterijala, najveći su izazovi pred kojima se nalazi privreda Srbije u ovoj godini, u vreme kada se Evropa i svet suočavaju sa globalnom krizom, pokazala je danas objavljena anketa Privredne komore Srbije (PKS) o poslovnoj aktivnosti privrednih subjekata.

Kako je navedeno, uprkos neizvesnostima, domaći privrednici su umereni optimisti i očekuju stabilne poslovne performanse u drugom kvartalu ove godine – isti ili veći promet i izvoz, kao i stabilnu zaposlenost, pokazala je anketa, realizovana u aprilu.

Skoro 40 odsto anketiranih očekuje nepromenjen promet, svega 12 procenata smanjenje, ali zabrinjava podatak da su troškovi inputa povećani kod 83 odsto ispitanika u odnosu na kraj 2021. godine.

Oko 63 procenta anketiranih povećalo je cene gotovih proizvoda ili usluga, dok 36 odsto ispitanika nije imalo promene u odnosu na poslednji kvartal prošle godine.

Privrednici pokazuju izraženi optimizam za drugi kvartal ove godine u pogledu kretanja izvoza – 43 odsto očekuje rast medjukvartalnog izvoza i to u proseku za 23 odsto, a 44 procenta nepromenjen nivo.

Najveći problem privreda ima sa nabavkom i cenom resursa, pokazala je anketa PKS.

Od ukupnog broja anketiranih 75 odsto raspolaže sa dovoljno sredstava za optimalno finansiranje poslovanja, a najviše problema sa likvidnošću ima sektor elektronskih komunikacija, jer, kako pokazuju rezultati ankete, 38 odsto anketiranih iz ove branše ne raspolaže sa dovoljno sredstava za optimalno finansiranje poslovanja.

Od početka godine zaposlenost je stabilna, 87 procenata anketiranih je održalo ili povećalo broj radnika, a čak 95 odsto ispitanika ne očekuje smanjenje broja zaposlenih u narednom periodu.

Rezultati istraživanja za prvi kvartal ove godine ukazuju na značajno dinamičniji rast u poredjenju sa istim periodom prethodne godine – u prvom kvartalu 2021. godine 22,1 procenat ispitanika je imao povećan promet, a 27,3 odsto isti.

Anketa PKS o poslovnoj aktivnosti privrednih subjekata realizovana je na uzorku od 1.552 kompanije koje zapošljavaju više od 244.000 radnika.

Prema podacima iz finansijskih izveštaja za 2020. godinu, kompanije iz uzorka ostvarile su 19,5 milijardi evra poslovnog prihoda, a prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u prvom kvartalu ove godine su realizovale robni izvoz u vrednosti od 2,4 milijarde evra, što je 46 odsto više u odnosu na isti period 2021. godine.

Oko 18 odsto kompanija iz uzorka imaju strani osnivački kapital.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.