Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Plate statistički sve veće, a novčanici sve tanji: Inflacija jede zaradu - | K-013 Portal

Plate statistički sve veće, a novčanici sve tanji: Inflacija jede zaradu

plate u srbiji

Prosečna zarada je u periodu od januara do juna 2022. godine porasla nominalno 13,5 odsto, odnosno 3,5 odsto realno, objavio je Republički zavod za statistiku.

Prosečna plata u junu bila je 74.302 dinara, dok je medijalna zarada iznosila 56.397 dinara, što znači da je polovina zaposlenih ostvarivala zaradu do ovog iznosa, prenosi Nova ekonomija
 
 
Medijalna zarada bila je skoro 200 dinara manja nego u maju.
 
U odnosu na maj ove godine, i realna vrednost junske prosečne zarade manja je za 1,4 odsto.
 
Visoka stopa inflacije uticala je da realni rast plata bude dosta niži u odnosu na nominalni rast.
 
Naime, prosečna plata u prvom polugođu 2022. godine bila je nominalno 13,5 odsto veća u odnosu na isti period prethodne godine, a realno samo 3,5 odsto veća.
 
Nominalni rast označava koliko su plate novčano porasle, dok realni rast označava koliko one manje ili više vrede u određenom periodu. Realni rast je odnos rasta plata i rasta cena, tj. inflacije.
 
Podsetimo, inflacija u junu je bila 11,9 odsto, da bi u julu nastavila da raste i dostigla je 12,8 odsto. Oko 70 odsto poskupljenja odnosi se na rast cena hrane i žitarica. 
 
Vrhunac inflacije očekuje se u septembru, kada bi ona trebalo da dostigne oko 14 odsto.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.