Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Pogačar: Vučićeva izjava ne znači ništa dok nije na papiru, hitno obnovite pregovore sa frilenserima - | K-013 Portal

Pogačar: Vučićeva izjava ne znači ništa dok nije na papiru, hitno obnovite pregovore sa frilenserima

frilenseri, udruzenje radnika na internetu, oporezivanje frilensera

Predsednik Udruženja radnika na internetu, odnosno frilensera Miran Pogačar predao je danas pismo ambasadi Severne Makedonije kojim je zatražio zvaničan odgovor o tome kako se u toj zemlji oporezuje zarada digitalnih radnika, dok je od vlasti u Srbiji zatražio da pod hitno obnove pregovore sa frilenserima.

On je naveo da je Severna Makedoniija 2015. godine rešila to pitanje i dodao da frilenseri u toj zemlji plaćaju 10 odsto poreza, da su doprinosi dobrovoljni i da Severna Makedonija nije potraživala nikakve poreze i doprinese unazad, što se frilenserima "stavlja na teret u poslednjih pet godina".



Pogačar je rekao da je cilj akcije da javnost bude informisana o pravnoj regulativi u okolnim zemljama "i da je mnogo povoljnija za rad i život".

Povodom izjave predsednik Srbije da da frilenseri "ništa ne bi trebalo da plaćaju unazad" i da treba da se odredi kako će se plaćati u budućnosti, Pogačar je rekao da zahteva od Vlade, Ministarstva finansija i Poreske uprave "da se pod hitno ponovo sedne za pregovarački sto" ne bi li problem počeo da se rešava na najbrži mogući način.

On je rekao da je Vučić naveo da porez treba da se plaća od trenutka kada su frilenseri saznali za to, i precizirao da je to bilo 14. oktobra prošle godine. Pogačar je upozorio da je od tada prošlo šest meseci i da "čak i ako se uzme da se od tada plaća porez, mi imamo veliki problem jer se dugovi nagomilavaju".

Pogačar je zaključio da će problem biti sve veći i biće teže rešiti što ga država više bude odlagala.

(Fonet)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS