Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Poreska uprava privremeno zatvorila 802 objekta zbog nepravilnosti u radu - | K-013 Portal

Poreska uprava privremeno zatvorila 802 objekta zbog nepravilnosti u radu

poreska uprava

Direktorka Poreske uprave (PU) Srbije Dragana Marković izjavila je danas da je zbog pandemije korona virusa uradjeno manje kontrola evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa, precizirajući da je do septembra izvršeno 1.975 tih kontrola, a da su privremeno zatvorena 802 objekta, što je više od 40 odsto kontrolisanih.

Ona je novinarima kazala da je privremeno zatvoreno 106 objekata zbog neprijavljenih radnika, a 696 zbog neevidentiranja prometa.

„Najveći broj zatvorenih objekata i ove godine su bili ugostiteljski objekti, pekare, trgovci na malo“, navela je Marković. Dodala je da su za devet meseci ove godine na 90 dana zatvorena 42 objekta, a na godinu dana četiri.

Prema njenim rečima, PU je prošle godine izvršila 3.252 kontrole evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa.

„Ukupno je privremeno zatvorila 1.095, što je 34 odsto i to 173 objekta zbog neprijavljenih radnika i 922 zbog neevidentiranja prometa“, rekla je ona.

Marković je navela da je bilo najviše zatvorenih ugostiteljskih objekata, njih 641, odnosno oko 58 odsto, a u trgovini na malo bilo su zatvorena 274 objekta.

U 2019, kako je dodala, na 90 dana zatvorena su 122 objekta, a na godinu dana pet.

Marković je istakla i da se u Poreskoj upravi već neko vreme sprovodi reforma.

„U ovom momentu smo u završnoj fazi izrade novog programa transformacije za period od 2020. do 2025. godine koji podrazumeva uvođPenje novih softvera, poslovnih procesa i unapređenje usluga poreskim obveznicima. Redizajniranje poslovnih procesa će se obavlajti putem mobilnih informacionih platformi i u skladu sa najboljom međunarodnom praksom“, rekla je ona.

Navela je da se koriste najbolja iskustva evropskih i svetskih poreskih administracija, a uz podršku MMF-a, Svetske banke i drugih međunarodnih organizacija.

PU nastavlja, kako je rekla Marković, da jača svoje kapacitete.

„Trenutno je aktuelan konkurs za zapošljavanje 137 novih izvršilaca, a u novembru se planira još jedan konkurs“, kazala je direktiorka PU.

(Beta)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.