Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Posle stolarije, fasade, kotlova... Hoće li država subvencionisati i ugradnju solarnih panela? - | K-013 Portal

Posle stolarije, fasade, kotlova... Hoće li država subvencionisati i ugradnju solarnih panela?

subvencije za solarne panele, solarni paneli, ugradnja solarnih panela, subvencije za ugradnju solarnih panela

Zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije (OIE) donosi novu kategoriju na tržištu - prozjumera.

U pitanju je, podsetimo, nedavno usvojen zakon, a kako pojašnjavaju iz Ministarstva rudarstva i energetike, njegovim donošenjem stvoren je pravni okvir za koncept kupac-proizvođač ili prozjumer (eng. prosumer, nastalo od reči producer=proizvođač i consumer=potrošač).

"Ovim su stvoreni uslovi za postavljanje solarnih panela na krovove privatnih, javnih, poslovnih i komercijalnih objekata za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe uz mogućnost da se višak elektricne energije preda u mrežu", kažu za B92.net u resornom ministarstvu.

Na taj način, pojašnjavaju, višak električne energije se "skladišti" u mreži, a može se iskoristiti u periodima kad je potrošnja veča od proizvodnje, čime se umanjuju računi za električnu energiju i stvara mogućnost za uštede.

"Predstoji donošenje podzakonskih akata kojima će se bliže urediti koncept kupac-proizvođač. Ministarstvo rudarstva i energetike je donelo Pravilnik o uslovima za raspodelu i korišćenje sredstava budžetskog fonda za unapređenje energetske efikasnosti Republike Srbije i kriterijumima za izuzimanje od obaveze vršenja energetskog pregleda u februaru 2021. godine", dodaju.

Inače, proteklih nedelja mnogo se govori o subvencijama građanima koje će delom obezbediti baš ovo ministarstvo, a koje će se koristiti za zamenu stolarije u domovima, radovima na fasadi, krovu i grejnom sistemu. Sve to u cilju unapređenja energetske efikasnosti. Stoga se nameće pitanje i da li je u planu možda finansijska pomoć za nabavku solarnih panela.

"U ovom momentu se ne planira subvencija za nabavku solarnih panela za domaćinstva za proizvodnju električne energije, s obzirom da se ta energija ne koristi samo u sopstvene svrhe već pasivni kupac postaje aktivni učesnik na tržištu", poručuju u Ministarstvu rudarstva i energetike.

Međutim...

"Pravilnikom je data mogućnost finansiranja iz Budžetskog fonda ugradnje solarnih kolektora u instalaciju za centralnu pripremu potrošne tople vode, kao i podsticanje unapređenja energetske efikasnosti u domaćinstvima tako sto će se iz sredstava Budžetskog fonda putem dodele vaučera i dotacija finansirati grejanje iz obnovljivih izvora energije (solarni kolektori, toplotne pumpe i sl.)", poručuju iz ove institucije.

Zabranjuje se paljenje guma, plastike...

Zakonom o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije koji je takođe nedavno usvojen u Narodnoj skupštini propisano je da je u cilju smanjenja negativnog uticaja na životnu sredinu, odnosno ograničenja emisija gasova sa efektom staklene bašte, zabranjeno spaljivanje guma, plastike, otpada, kao i goriva dobijenih iz otpada u cilju grejanja ili obavljanja poslovne delatnosti, u domaćinstvima, stambenim zgradama i poslovnim objektima, osim u slučajevima i na način propisan zakonima iz oblasti zaštite životne sredine.

"Cilj ove odredbe je smanjenje negativnog uticaja na životnu sredinu, odnosno ograničenja emisija gasova sa efektom staklene bašte. Vrste otpada za koje se vrši termički tretman, upravljanje otpadom i granične vrednosti emisije zagađujućih materija iz postrojenja za sagorevanje uređeni su propisima iz nadležnosti Ministarstva zaštite životne sredine", podsećaju u Ministarstvu rudarstva i energetike.

(B92)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.