Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Postignut dogovor o proizvodnji ruske vakcine u Srbiji - | K-013 Portal

Postignut dogovor o proizvodnji ruske vakcine u Srbiji

proizvodnja ruske vakcine u srbiji, sputnjik v

Ruski Fond za direktne investicije i Institut "Torlak" saopštili su da su postigli dogovor o proizvodnji vakcine "Sputnjik V" u Srbiji.

Proizvodnja bi mogla da počne do maja u postrojenjima Torlaka.

Srbija će, dodaje se, postati prva zemlja u Jugoistočnoj Evropi koja će proizvoditi vakcinu "Sputnjik V". Ta vakcina mogla bi da se izvozi kasnije u druge zemlje regiona, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu "Sputnjika V".



Direktor RDIF Kiril Dimitrijev izrazio je tim povodom zahvalnost Vladi Srbije za konstantu podršku i poverenje u "Sputnjik V".

"Srbija je među prvim zemljama u svetu koje su odobrile Sputnjik i koriste tu vakcinu radi zaštite stanovništva. Proizvodnja ruske vakcine u Torlaku obezbediće lakšu logistiku i pomoći da se ubrza program vakcinacije u zemlji", rekao je Dimitrijev.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović rekao je da će proizvodnja "Sputnjika V" u Institutu Torlak jačati kapacitete naše zemlje u borbi protiv pandemije i otvoriti nove perspektive za distribuciju ove vakcine u regionu Jugoistočne Evrope.

"Transfer tehnologija za proizvodnju vakcine 'Sputnjik V' iz Rusije u Srbiju doprineće obnavljanju suvereniteta naše zemlje na polju proizvodnje vakcine koja će biti važan resurs svake zemlje u budućnosti", rekao je Popović.

(Tanjug)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.