Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Potomcima vraćena imovina u Užičkoj 15 - "Titova vila" - | K-013 Portal

Potomcima vraćena imovina u Užičkoj 15 - "Titova vila"

titova vila, uzicka 15, agencija za restituciju

Agencija za restituciju donela je danas rešenje o vraćanju jedne od, inače, vrednije imovine u postupku restitucije, u Užičkoj 15, gde je bila rezidencija Josipa Broza Tita. Reč je o nešto više od polovine hektara placa i polovine vile, izgrađene 30-ih godina prošlog veka, na osnovu uredno izdate građevinske dozvole u tadašnjoj Rumunskoj ulici broj 15.

Tada je vila izgrađena na parceli površine jedan hektar, sedam ari i 80 metara kvadratnih.

U Agenciji za restituciju kažu da su zahtev za vraćanje polovine imovine u Užičkoj 15 podneli potomci supružnika Aleksandra i Jelice Acović.

Ivana Živković iz Agencije za restituciju rekla je za Tanjug da je pred početak Drugog svetskog rata Jelica Acović, rođena Savčić, umrla i da su je nasledila njena tada maloletna deca.

Ispričala je da je posle Drugog svetskog rata Aleksandar Acović proglašen narodnim neprijateljem i konfiskovana mu je celokupna imovina, između ostalog i polovina vile u tadašnjoj Rumunskoj 15, današnjoj Užičkoj 15, a da je kasnije rehabilitovan.

Nakon konfiskacije, kaže, polovinu vile njihova deca su prodala državi.

"Od stupanja u posed države, vila se koristi kao rezidencija Josipa Broza Tita sve dok je bio živ. Nakon stupanja na snagu Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju zakonski naslednici, odnosno potomci Aleksandra i Jelice Acović, podnose zahtev za restituciju polovine vile koja je konfiskovana", navela je Živković.

Agencija je, kaže, donela rešenje nakon utvrđivanja činjeničnog stanja i izvođenja svih dokaza.

Upitana o navodima pojedinih medija da je vila u Užičkoj 15, koja je oštećena u bombardovanju 1999. godine, srušena, Živković je navela da Agencija nema takve podatke, niti je bilo ko obavestio da je vila u Užičkoj 15 srušena.

"Bilo kakvo otuđe, izgradnja, rušenje i slično nakon stupanja na snagu Zakona o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju nije dozvoljena. Strogo je zakonom utvrđena ništavost svih takvih poslova", objasnila je Živković.

Precizirala je da ta vila pravno još uvek postoji i da je i dalje upisana u katastar nepokretnosti kao objekat izgrađen u skladu sa zakonom i kao takva upisana kao vlasništvo države.

Ispričala je i da je Aleksandar Acović odlukom tadašnjeg suda osuđen za krivična dela protiv države, proglašen narodnim neprijateljem i da mu je konfiskovana imovina, a da je rehabilitovan po Zakonu o rehabilitaciji.

"On se danas smatra neosuđivanim, odluka o konfiskaciji imovine je poništena i data je mogućnost za vraćanje imovine ili obeštećenje", navela je Živković.

(Tanjug)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.