Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Potpisan Memorandum za čistiji vazduh i promovisanje obnovljivih izvora energije - | K-013 Portal

Potpisan Memorandum za čistiji vazduh i promovisanje obnovljivih izvora energije

memorandum za cistiji vazduh

Potpisan je Memorandum o razumevanju između Ministarstva rudarstva i energetike i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) kako bi se obezbedio okvir za saradnju u cilju poboljšanja kvaliteta vazduha, promovisanja korišćenja obnovljivih izvora energije i povećanja energetske efikasnosti.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović potpisala je memorandum sa predsednicom EBRD Odil Rene-Baso koja boravi u virtuelnoj poseti Srbiji.

Mihajlovićeva je istakla da je Ministarstvo definisalo nekoliko strateških stubova – zakonodavni okvir, novi investicioni plan u energetici i reformu poslovanja javnih preduzeća.

„Pripremili smo četiri zakona, kao osnovu za stvaranje boljeg poslovnog okruženja i nove investicije u energetici i rudarstvu. Pored zakona o energetici, imaćemo potpuno novi zakon o obnovljivim izvorima energije, formiraćemo Upravu za energetsku efikasnost kroz zakon u ovoj oblasti i, posebno važan, zbog brojnih potencijala i mogućnosti – zakon o rudarstvu. Mnogo je prostora za nastavak uspešne saradnje sa EBRD, posebno ako govorimo izgradnji srednjih i velikih hidroelektrana, o obnovljivim izvorima energije – solarnim panelima, biomasi, vetroparkovima. Energetska tranzicija i zelena energija su naš prioritet“, izjavila je ona.

Mihajlovićeva je u razgovoru sa Rene-Baso istakla da je u izradi nacionalni plan za energetiku i klimu, kao i da će ministarstvo započeti izradu strategije razvoja energetike, sa projektovanim strateškim ciljevima za narednih 20 godina.

„Verujemo u energetsku tranziciju i zelenu energiju, srećni zbog svega što ste do sada uradili i radujemo se daljoj saradnji. Obnovljivi izvori energije i čista energija su i naši ključni strateški ciljevi. Ogroman napredak ste napravili za kratko vreme. Novi zakoni vodiće direktno ka novim investicijama i tu smo da vas podržimo. Srbija je primer dobre prakse i preuzima lidersku poziciju u obnovljivim izvorima energije, od vas možemo da učimo“, rekla je predsednica EBRD i dodala da je ova međunarodna finansijska institucija tu da podrži dalje aktivnosti Ministarstva.

(Energetski portal)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.