Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website (Pre)ambiciozni planovi Vlade: Brnabić ponavlja plan da prosečna plata do 2026. bude 1.000 evra - | K-013 Portal

(Pre)ambiciozni planovi Vlade: Brnabić ponavlja plan da prosečna plata do 2026. bude 1.000 evra

vlada srbije, ana brnabic

Vlada Srbije za 2023. godinu ima ambiciozne planove, kaže predsednica Vlade Ana Brnabić.

Kaže da će "prvi i najvažniji cilj biće pokušaj da se preokrene trend u natalitetu, dok će drugi prioritet ostati dalji rast životnog standarda građana".

Ana Brnabić u novogodišnjem intervjuu za Tanjug kaže da su planovi uglavnom slični onima koji su bili i ranije, a koje je postavio Aleksandar Vučić kao premijer 2014. godine jer, kako dodaje, sve vlade od tada do danas su vlade kontinuiteta.
 
Navodi da je posebno ponosna na to što je Srbija uspela da, uprkos teškim vremenima koje su prouzrokovale pandemija korona virusa 2020. i 2021. i rat na istoku Evrope 2022, kao jedna od retkih zemalja na evropskom kontinentu ima "održiv i kontinuirani rast plata i penzija".
 
"I to ostaje prioritet. Želimo da i u 2023. imamo i dalje rast plata i penzija, da idemo ka onome što smo postavili kao cilj, da do 2026. godine imamo prosečnu platu od 1.000 evra i prosečnu penziju od 500 evra", kaže Brnabićeva.
 
Za 2023. godinu, prema premijerkinim rečima, prvi i najvažniji cilj je da pokušaju još više da preokrenu trend u natalitetu i da ulože ne samo više novca, već da se više i govori o tome, da se utroši više vremena i energije u pronatalitetnu politiku.
 
"Ta dva cilja su ono za šta se borimo, ta dva cilja će u budućnosti značiti jaču Srbiju", istakla je ona. 
 
Premijerka kaže da se nastavlja sa velikim kapitalnim infrastrukturalnim projektima i u tom smislu navodi da do 2024. godine treba da se završi brza pruga do granice sa Mađarskom. Nakon što partneri iz Mađarske završe svoj deo, ističe, do 2025. godine trebalo bi da budemo u mogućnosti da idemo brzim vozom između Beograda i Budimpešte.
 
"To je drugačija perspektiva za sve nas, ali i drugačiji način na koji se povezujemo sa našim prijateljima i partnerima u Mađarskoj", navela je premijerka.
 
Dodaje da bi do kraja 2023. godine trebalo da budu završeni i projekti kao što je auto-put do Požege, zatim auto-put do Kruševca i obilaznica oko Beograda. 
 
Kada je reč o izazovima sa kojima će se Vlada Srbije suočavati u 2023. godine, osim nestabilnosti na Kosovu i Metohiji, premijerka kaže da će se preliti iz 2022. u ovu godinu, što znači da će samim tim što duže traju biti sve teži.
 
"Očekujem da se nastavi rat u Ukrajini, što će značiti dalje izazove u svakom smislu, pre svega energetskom i još težu zimu u 2023. godini za koju se mi već spremamo, za koju smo započeli pripreme, ali takođe velike izazove za našu ekonomiju zbog recesije u nekim evropskim ekonomijama za koje smo mi direktno vezani. Tako da će dalje slabljenje nekih evropskih ekonomija ili zemalja EU u tom ekonomskom smislu značiti mnogo izazova za nas", navela je premijerka.
 
Navodeći da očekuje i dodatan oprez kod investitora, Brnabićeva kaže da je 2022. godina bila apsolutno rekordna po prilivu stranih direktnih investicija, te da je sve više energije potrebno da bi se taj trend i nastavio.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.