Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Predsednik sindikata Aptiva: Da i mi kupimo kola inspektoratu rada, možda počnu da rade svoj posao - | K-013 Portal

Predsednik sindikata Aptiva: Da i mi kupimo kola inspektoratu rada, možda počnu da rade svoj posao

aptiv, sindikat, protest, leskovac, inspektor rada

Predsednik sindikata fabrike "Aptiv" Marko Todorović je na protest u Leskovcu danas doneo kutiju za sakupljanje dobrovoljnih priloga, za "kupovinu automobila inspektoratu rada".

"Pošto su od 'Jure' dobili jednu 'kiu' i jedan 'hjundai', od nas mogu da dobiju koji auto hoće, samo treba da kažu, hoće li 'audi' ili 'folksvagen', 'mercedes' ili bilo koji drugi", kazao je Todorović.

Dodao je da će ih možda ovakav "mito" i umilostiviti da počnu da rade svoj posao, a to je kažnjavanje fabrika koje krše osnovna prava radnika.

Kako je istakao, "svi znaju šta se dešava u 'Juri', i u Leskovcu i u Srbiji, ali i van Srbije, ali je problem u tome što svi slede primer južnokorejske fabrike, pa se slične stvari dešavaju i u kompaniji 'Aptiv'".

"I kod nas su isto pokušali da rasture sindikat na samom začeću, isto kao i u 'Juri' su pozivali ljude u kancelarije, kako bi se iščlanili iz sindikata, vršili su nestvaran pritisak", rekao je Todorović.

Po njegovim rečima, "davali su im bele papire kako bi svojevoljno istupili iz sindikata, ali na sreću jedan broj radnika je ostao".

"Nakon toga je bio veliki strah i zatišje u sindikalnom učlanjivanju i sada nas je tamo oko 550. Slično bih poručio i kolegama iz Jure, sve dođe i prođe, proći će i Jura", poručio je Todorović.

On je u svom obraćanju ukazao i na položaj trudnica i porodilja u leskovačkim fabrikama.

"Kada se žene vrate sa porodiljskog odsustva šalju se ovde u 'Juri' na zamenu, a u 'Aptivu' odmah kreću da rade treću smenu, što je protivzakonito i ta majka neće više da razmišlja da ponovo rodi a stalno pričaju o povećanju nataliteta", kazao je Todorović.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.