Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Predstavljena prva verzija kalkulatora za izračunavanje paušala - | K-013 Portal

Predstavljena prva verzija kalkulatora za izračunavanje paušala

Predstavljena prva verzija kalkulatora za izračunavanje paušala

Poslednja verzija Nacrta uredbe o paušalnom oporezivanju proširuje spisak delatnosti koje će ubuduće moći da se obavljaju paušalno i na računovođe i preduzetnike unutar auto-industrije (limare, mehaničare, vulkanizere), prenosi portal eKapija.

Reformom sistema paušalnog oporezivanja doneće i automatizaciju procedura i smanjenje potrebe za birokratijom, navodi pomoćnik ministra finansija Dragan Demirović.

Dodatno, sva rešenja obveznicima će biti dostavljani elektronskim putem, a paušalcima će na raspolaganju biti i softversko rešenje kojim će unapredred moćida izračunaju visinu poreza koji će plaćati nakon što otvore firmu.

Visina paušalnog poreza će se, kao što smo već pisali, izračunavati u odnosu na šifru delatnosti, grad ili opštinu u kojoj je preduzetnik registrovan, kao i na posebne olakšavajuće okolnosti koja nova zakonska rešenja predviđaju.

Poreske osnovice biće smanjene tokom prve tri godine poslovanja, kao i osnovice za preduzetnike mlađe od 30 i starije od 55 godina, za porodilje, osobe sa invaliditetom i osobe kod kojih se javila duža bolest.

Za ostale, progresivna uvećanja koja se planiraju do 2023. godine neće moći da premaše 10% godišnje.

Veći broj koeficijenata u odnosu na koje se određuje visina paušalnog poreza su takođe pretrpele izmene, a preliminarnu verziju kalkulatora možete pronaći na veb-sajtu projekta Javno-privatnog dijaloga za razvoj.

Projekat finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) u saradnji sa Republičkim sekretarijatom za javne politike.

Tags: ,


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS