Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Preduzetnici se žale na nove fiskalne kase, kazne se već najavljuju - | K-013 Portal

Preduzetnici se žale na nove fiskalne kase, kazne se već najavljuju

nova fiskalna kasa, problemi, srbija

Građani već neko vreme dobijaju račune sa QR kodom, ali prelazak na nove fiskalne kase ne teče glatko - puca internet veza sa Poreskom upravom, prolaze dupli računi, poručene kase još nisu stigle.

Kako navodi N1, bez obzira na to što se poreski obveznici žale na te brojne probleme u novom e-sistemu fiskalizacije, iz Ministarstva finansija poručuju da je period tranzicije trajao dovoljno dugo i da pomeranja rokova neće biti.

Ministar finansija na praznik rada, pod šifrom obavezno, brojao je fiskalne račune.

"Više od sedam miliona računa izdato je juče na novom modelu e-fiskalizacije, a posebno nam je drago što građani počinju da koriste mogućnost skreniranja QR kodova, tako da svakog minuta imamo više desetina skeniranih računa, čime se proverava njihova ispravnost", napisao je Siniša Mali na Instagramu.

I dok Mali javnosti čestita nove kase, poreski obveznici skeniraju brojne tehničke probleme i hvataju se za glavu, jer ne mogu da rade.

"Dešava se da račun ne prođe, dešava se da prođe duplo, da se u Poreskoj upravi beleži dupla evidencija u odnosu na ono što je stvarno stanje, onda juče nam se javila članica koja nam je skrenula pažnju da je u Zrenjaninu u tržnom centru zbog preopterećenja pukao interenet i izgubila je nekoliko kupaca koji nisu mogli da plate karticom, a najveći problem je što mnogima poručene kase nisu stigle", rekla je Milena Amon iz Udruženja zaštitnik preduzetnika i privrednika.

Zaključak preduzetnika je da bi novi model e-fiskalizacije trebalo zvanično da se uvede krajem godine. Ali nadležni odgovaraju da je period prilagođavanja već produžen i da je umesto dva, trajao šest meseci.

"Kontinuirano smo obaveštavali obveznike fiskalizacije da dodatnog pomeranja rokova neće biti, i pozivali ih da što pre pređu na novi sistem kako ne bi došlo do gužvi i zastoja. Skrećemo pažnju i da je Poreska uprava odobrila više od 500 elemenata elektronskog fiskalnog uređaja, tako da privrednici imaju ogroman izbor na tržištu", naveli su iz Ministarstva finansija.

A dok država u novom sistemu vidi pravo rešenje za borbu protiv sive ekonomije i poručuje poreskim obveznicima da će im poslovanje biti olakšano, a troškovi smanjeni, oni ulažu žalbu.

"Uprkos najavama Ministarstva finansija da će nova fiskalizacija biti potpuno besplatna za korisnike, dobili smo, u većini slučajeva, sisitem koji je i do pet puta skuplji, ranije se plaćalo između 400 i 480 dinara za sim karticu, sada su ti troškovi oko 2.000 hiljade u proseku", dodaje Amon za N1.

U međuvremenu se najavljuju kazne od dva miliona dinara za one koji nisu uveli nove kase, a ostaje pitanje hoće li oni koji su u poslednjih 48 sati kucali račune na starim kasama, jer im nove nisu stigle ili nisu proradile, biti optuženi za utaju poreza?



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.