Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Preminula balerina Lidija Pilipenko - | K-013 Portal

Preminula balerina Lidija Pilipenko

Lidija Pilipenko, preminula Lidija Pilipenko, balerina

Jedna od najvećih srpskih balerina i koreografkinja Lidija Pilipenko preminula je danas u 83. godini Beogradu, saopštili su iz Narodnog pozorišta.

Ceo svoj život Pilipenko je posvetila baletu i Narodnom pozorištu u kome je stvarala, prvo kao balerina, a kasnije kao koreografkinja.

"Njena posvećenost baletskoj umetnosti bila je nesvakidašnja, iskrena, maštovita, sa dubokom umetničkom porukom i zato će njeni baleti ostati nezaboravni, a njen doprinos ovoj umetnosti neizbrisiv....", poručili su iz nacionalnog teatra.

Lidija Pilipenko završila je srednju baletsku školu u Beogradu, a usavršavala se u Londonu. Tokom bogate karijere gostovala je u Tokiju, Londonu, Parizu, Lozani, Atini... Ostaće upamćena po maestralnim solističkim ulogama u kultnim baletima poput "Labudovo jezero, "Čudesni mandarin", "Karmen", "Don Kihot "Žizela"...

Bila je autor libreta i koreografije za dela "Banović Strahinja", "Jelisaveta", "Večiti mladoženja", "Samson i Dalila", "Šeherezada"...

Nagrađena je na bijenalu u Ljubljani, a dobila je i nagrade SIZ kulture Beograda i Novog Sada i pet nagrada Narodnog pozorišta.

Igrala je i na filmu ("Kako su se voleli Romeo i Julija", "Zvižduk u osam", "Formula 1").

Njen suprug je bio Muharem Pervić, a sin prerano preminuli glumac Igor Pervić.

Vreme i mesto sahrane Lidije Pilipenko biće naknadno saopšteno.

Vukosavljević uputio saučešće

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević uputio je večeras telegram saučešća povodom smrti primabalerine i koreografkinje Lidije Pilipenko, saopšteno je iz Ministarstva kulture i informisanja.

"Povodom smrti velike srpske umetnice, primabalerine i koreografkinje Lidije Pilipenko, u ime Ministarstva kulture i informisanja i u svoje lično ime izražavam saučešće njenoj porodici, prijateljima, poštovaocima i kolegama iz Narodnog pozorišta u Beogradu.

Bogata karijera Lidije Pilipenko u zemlji i u inostranstvu trajno je svedočanstvo o snazi jednog talenta i temeljnoj životnoj posvećenosti baletskoj umetnosti, publici i obrazovanju mladih naraštaja i ljubitelja baleta. Lidija Pilipenko ispisala je stranice svog života snažnim i ubedljivim umetničkim rukopisom i otplesala je na vrhovima prstiju u prostore našeg trajnog sećanja", navodi se u telegramu saučešća ministra Vukosavljevića.

Narodno pozorište se oprašta od Lidije Pilipenko

Kolege Lidije Pilipenko iz Narodnog pozorišta opraštaju se od nje podsećajući da je bila velika zvezda kojoj je aplaudirala publika gde god je igrala na mnogim svetskim scenama.

“Bila je koreografkinja koja je mogla da radi u svim svetskim baletima samo da je živela u neko srećnije vreme, snagom svog umetničkog duha menjala je muzičku pozorišnu estetiku i uvela inovacije čak i u mjuzikl koji posle njene pojave više nije bio isti na ovim prostorima”, ističu iz Narodnog pozorišta.

Podsećaju i na njenu dugu i bogatu igračku karijeru koju je započela još kao devojčica, učenica baletske škole koja se kasnije usavršavala u Londonu.

Ceo svoj igrački staž provela je u Baletu Narodnog pozorišta, gde je vrlo brzo postala primabalerina.

“Igrajući u najznačajnijim naslovima, predstavljala je našu zemlju na najdostojanstveniji način, na mnogim scenama ( Tokio, Atina, Lozana, Pariz…). U matičnom Narodnom pozorištu nosila je repertoar igrajući u klasičnim baletima “Labudovo jezero”,” Žizela” , “Začarana lepotica”…”, ističu iz njenog matičnog pozorišta.

Prisećaju da se posebno pamti njena uloga u “Čudesnom mandarinu”, kao i izuzetnom domaćem baletu “Darinkin dar”, na muziku Zorana Hristića.

Po završetku igračke karijere Pilipenko se posvetila koreografskom pozivu i veoma brzo izbila na vodeće mesto.

Posebnu inspiraciju je nalazila, dodaju iz Narodnog, u delima domaćih kompozitora.

Među njenim nezaboravnim koreografijama u Beogradu, svakako su “Banović Strahinja i “Jelisaveta”, na muziku Zorana Erića, te “Večiti mladoženja” i “Izbiračica” Zorana Mulića, u Novom Sadu”.

Vrhunac svoje koreografske karijere doživljava s baletima “Samson i Dalila”, “Vaskrsenje” i “Dama s kamelijama”.

“Posebno treba istaći da je pored koreografije radila i libreto, a najznačajniju saradnju u tom smislu je ostvarila sa dirigentom Angelom Šurevim.

Njen koreografski rad u pozorišnim predstavama, kada je reč o mjuziklima u Srbiji, predstavljao je prekretnicu u pravom smislu te reči”, kažu njene kolege i dodaju da nakon predstave “Priča o konju”, u Pozorištu na Terazijama, u saradnji kao koreograf sa Miroslavom Belovićem i Vojkanom Borisavljevićem, mjuzikl više nije bio isti - postao je igrački bogat, ispunjen i osmišljen sa profesionalnim pokretima.

Pilipenko je sarađivala sa plejadom izuzetnih umetnika kao što su Zoran Hristić kompozitor, Miroslav Belović reditelj, Mira Trailović, reditelj, Duška Dragičević, balerina, Konstantin Kostjukov, baletski igrač, Oskar Danon, dirigent, Đorđe Pavlović, dirigent, Jagoš Marković reditelj…

“Svi mi, složićemo se u jednom - Lidija je bila velika i mnogo će nam nedostajati. Iza sebe je ostavila ogroman opus”, poručuju iz Narodnog gde je bila i direktor Baleta u dva mandata.

(Tanjug)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.