Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Privrednici: Bez otpuštanja do kraja godine - | K-013 Portal

Privrednici: Bez otpuštanja do kraja godine

privreda srbije, pks, otpuštanje

Privrednici su umereni optimisti u pogledu poslovnih očekivanja i rasta prometa u poslednjem kvartalu 2020. godine, a 94 odsto anketiranih u tom periodu ne očekuje smanjenje broja zaposlenih, pokazala je najnovija kvartalna analiza Privredne komore Srbije (PKS).

Većina domaćih privrednika planira da u poslednjem tromesečju ove godine poveća ili zadrži ulaganja na istom nivou, najviše u opremu, a računaju i na stabilnu zaposlenost tako da 94 odsto anketiranih ne očekuje smanjenje broja zaposlenih, rezultat je analize "Poslovna aktivnost privrednih subjekata u Republici Srbiji", u kojoj su privrednici za PKS ocenili poslovanje u trećem i izneli očekivanja za četvrti kvartal 2020. godine.

U kvartalnom istraživanju učestvovale su 884 kompanije iz različitih sektora privrede.

Pozitivna poslovna očekivanja, uprkos neizvesnosti zbog pandemije Kovid 19, za četvrti kvartal 2020. godine ima 41 odsto ispitanika, najviše u prehrambenoj industriji i trgovini, dok 36 odsto anketiranih privrednih subjekata očekuje nepromenjen promet.

Sporiji oporavak očekuje sektor turizma i ugostiteljstva, u kojem skoro polovina anketiranih očekuje pad prometa u poslednjem tromesečju ove godine u odnosu na treći kvartal.

Prema očekivanjima privrednika za četvrti kvartal 2020. godine, čak 89 odsto ispitanika planira da održi isti ili veći nivo investicija u odnosu na prethodni kvartal.

Za one koji posluju u sektorima poljoprivrede, usluga i građevinarstva, tražnja na domaćem tržištu je dominantan uslov za unapređenje poslovanja i veću iskorišćenost kapaciteta, dok je izvoz najznačajniji faktor poslovanja za tekstilnu i hemijsku industriju.

Svaki četvrti ispitanik ističe potrebu za namenskim podsticajima i subvencijama, unapređenjem efikasnosti administracije, boljim uslovima poslovanja na lokalu, suzbijanjem sive ekonomije, kao i unapređenjem raspoloživosti resursa.

U PKS navode da je 56 odsto anketiranih preduzeća i preduzetnika u trećem kvartalu 2020. godine ostvarilo rast prometa, dok je 22 odsto ispitanika zabeležilo nepromenjen promet, što, kako kažu, ukazuje na značajan oporavak poslovnih aktivnosti u odnosu na drugi kvartal.

(FoNet)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.