Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Privrednici: Elektronska fiskalizacija dodatno opterećenje za one koji posluju legalno - | K-013 Portal

Privrednici: Elektronska fiskalizacija dodatno opterećenje za one koji posluju legalno

elektronska fiskalizacija

Najavljena elektronska fiskalizacija je dodatno opterećenje za one koji već posluju legalno.

Ne doprinosi suzbijanju crnog tržišta koje je poprimilo ogromne razmere, a koje država ni na koji način ne suzbija, ocenilo je danas udruženje "Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije".

"Stiče se utisak da su zakon o fiskalizaciji i njegova primena doneti nepromišljeno, na brzinu, bez dovoljnog učešća onih na koje se zakon odnosi. Pitanje je da li postoji nečiji interes da se privrednicima prodaju novi uredjaji", navodi se u saopštenju tog udruženja.

Ocenjeno je da je neprihvatljiva odluka Vlade Srbije da sa šest milijardi dinara subvencioniše nabavku uredjaja za e-fiskalizaciju, iako je ranije bilo planirano da se za te namenje potroši tri milijarde dinara, jer je to novac privrednika i gradjana koji će biti neracionalno potrošen u vreme pandemije korona virusa.

"Privrednici već imaju kase koje su povezane sa Poreskom upravom, a proširenje obveznika koji su dužni da imaju uredjaj na paušalne delatnosti kao što su obućari, moleri, frizeri i slično je apsurdna jer nema uticaja na visinu poreza koji se plaća", smatraju u udruženju "Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije".

Podsetili su da su "zbog ovih i ostalih aktivnosti Ministarstva finansija koje konstantno čine štetu stotinama hiljada privrednika i preduzetnika, budžetu i ekonomiji Srbije šaljući poruku da je isplativije raditi na crno", u aprilu 2021. pozvali Skupštinu Srbije da obavi nadzor nad radom tog ministarstva i da smeni odgovorne, ali da još nisu dobili odgovor.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.