Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Prodaju diplome za deficitarna zanimanja, cena od 3.000 do 5.000 evra - | K-013 Portal

Prodaju diplome za deficitarna zanimanja, cena od 3.000 do 5.000 evra

prodaja diploma, kupovina diploma

Srednje stručne škole godinama ne mogu da popune mesta, iako su neka zanimanja deficitarna i odlično plaćena. S druge strane, na crnom tržištu diplome se prodaju po ceni od tri do pet hiljada evra.

Srednja škola u centru Beograda "Dositej", koja je prodavala lažne diplome zatvorena je početkom juna, prenosi RTS.

Za nepunih mesec dana četvoro osumnjičenih, među kojima i direktor škole dva puta je hapšeno za isto krivično delo, trgovinu diplomama.

Prvo su otkrivene mahinacije u srednjoj školi "Dositej" i Srednjoj tehničkoj školi u Beogradu, a zatim i u Srednjoj medicinskoj školi i Akademiji "Dositej". Osumnjičeni su za odgovarajuću sumu novca omogućavali učenicima da bez pohađanja nastave i polaganja ispita steknu diplome o srednjem obrazovanju i prekvalifikaciji.

Siniša Lonjak iz Foruma beogradskih srednjih stručnih škola kaže da se to najviše i dešava u onim školama koje obrazuju kadrove koji su deficitarni - pre svega medicinske, građevinske, ugostiteljsko-turističke škole.

Smatra da to stvara jedan veliki problem na ovaj i tako uzdrmani obrazovni sistem.

RTS podseća i na velike afere u Srednjoj tehničkoj školi u Smederevu 2012. godine, kada je falsifikovano više od 500 diploma za vanradne učenike. Tada je uhapšeno devet osoba, među kojima i direktor, zbog sumnje da su zaradili više od milion evra.

Lonjak naglašava da takvi, pojedinačni slučajevi narušavaju integritet obrazovanja i vaspitanja u Srbiji.

Posle ovakvih afera nije lako vratiti ugled školi. Prema njegovim rečima, kupovina diploma demotiviše sve dobre, kvalitetne, radne i poštene učenike koji idu svojim normalnim tokom i završavaju sve obaveze kako treba.

Demotiviše verovatno i prosvetne radnike i sve one ostale koji su završili, kako treba, regularnim putem, dodaje Lonjak.

Kako je nezvanično saznao RTS, u "Dositeju" su diplome prodavali za tri do pet hiljada evra, a otkriveni su kada je jednan poslodavac posumnjao u diplomu momka koji je konkurisao za posao.

Uhapšeni mogu da odgovaraju za falsifikovanje, zloupotrebu službenog položaja i primanje i davanje mita. Krivičnom prijavom obuhvaćeno je i 27 učenika koji se sumnjiče za plaćanje diploma.

(RTS)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.