Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Produktna berza: POSKUPELI svi primarni poljoprivredni proizvodi - | K-013 Portal

Produktna berza: POSKUPELI svi primarni poljoprivredni proizvodi

produktivna berza, primarni poljoprivredni proizvodi

Na Produktnoj berzi u Novom Sadu u prvoj nedelji septembra poskupeli su svi primarni poljoprivredni proizvodi, a najviše soja, skoro 12 odsto, saopšteno je.

Kupoprodajni ugovori za soju zaključivani su u cenovnom opsegu od 77 do 80 dinara po kilogramu bez poreza na dodatu vrednost (PDV).

„Izražena tražnja domaćih prerađivača za ovom uljaricom, neizvesnost oko prinosa i kvaliteta novog roda, kao i nedostatak ponude iz prošlogodišnjeg roda su doveli da ova uljarica poskupi za 11,62 odsto u odnosu na poslednju registrovanu cenu“, navodi se u saopštenju.

Pšenica je bila najtraženija na berzanskom tržištu i cena joj je bila viša za tri odsto u odnosu na prethodnu nedelju, a kupoprodajni ugovori su zaključeni u cenovnom opsegu od 24,30 do 25,30 dinara po kilogramu, bez PDV-a.

Kukuruz je početkom nedelje koštao 25,70 dinara po kilogramu bez PDV-a, dok je cena poslednjeg dana iznosila 26,20 dinara bez PDV-a, što je poskupljenje od oko 2,7 odsto.

Vremenski uslovi su odložili žetvu suncokreta, a svi kupoprodajni ugovori su zaključeni po jedinstvenoj ceni od 55,61 dinar po kilogramu bez PDV, odnosno 473 evra po toni što je blago poskupljenje od 0,23 odsto.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.