Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Profesor Čiplić: Vučić prekršio Ustav više stotina puta, naročito u Vašingtonu - | K-013 Portal

Profesor Čiplić: Vučić prekršio Ustav više stotina puta, naročito u Vašingtonu

setozar ciplic, vucic prekrsio ustav

Profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu i bivši sudija Ustavnog suda Srbije, Svetozar Čiplić, izjavio je da je predsednik Aleksandar Vučić od Srbije stvorio ustavnu anarhiju.

Čiplić je agenciji Beta kazao da je u protekle četiri godine, od 31. maja 2017. godine kada je stupio na dužnost predsednika Srbije, Aleksandar Vučić prekršio Ustav više stotina puta.



Podsetio je da svako mešanje predsednika države u rad vlade i sudske vlasti predstavlja flagrantno kršenje Ustava.

"Vučić je preuzeo poslove svih ministara, premijerke, državnog tužioca, direktora javnih preduzeća, urednika javnih medijskih servisa. To je nedopustivo. Predsednik može da prima agremane stranih ambasadora, da deli pomilovanja, potpisuje zakone i deli generalske činove u vojsci", naveo je Čiplić.

Prema njegovim rečima, jedan od najdrastičnijih primera kršenja Ustava Srbije se desio u Vašingtonu gde je "Vučić potpisivao sporazume sa Sjedinjenim Američkim Državama i Izraelom o Kosovu, iako nema nikakva zakonska i ustavna ovlašćenja da potpisuje međudržavne sporazume", rekao je bivši sudija Ustavnog suda.

On navodi da, po Ustavu, predsednik Srbije predstavlja jedinstvo države, a Vlada Srbije je nosioc izvršne vlasti.

"Po Ustavu, Aleksandru Vučiću je šef Ana Brnabić i Vlada Srbije, a ne obrnuto. Vlada utvrđuje i vodi politiku države, a ne predsednik. Dakle, u Vašingtonu je trebalo da budu premijerka i ministar spoljnih poslova, a ne predsednik države koji ima simbolična i tradicionalna ovlašćenja", objasnio je profesor.

Rekao je da je Vučić drastično prekršio Ustav i kada je jesenas, posle junskih izbora i imenovanja mandatara, saopštio da će nova vlada da traje najviše godinu i po.

"Ne može predsednik Republike da određuje rok trajanja vladi. Dakle, još jedan primer ustavne anarhije", kazao je Čiplić.

Na pitanje Bete da li je moguće zatražiti političku odgovornost predsednika Republike zbog povrede Ustava, Čiplić je kazao da procedura postoji, ali da nije sprovodiva. Ustavni sud ne može, dodao je profesor, samostalno i na vlastitu inicijativu da utvrđuje da li je predsednik države prekršio Ustav.

"Inicijativa za smenjivanje predsednika zbog kršenja Ustava može da se pokrene samo u Skupštini Srbije i to od najmanje jedne trećine poslanika. Ako bi tu inicijativu Ustavni sud podržao, onda bi u parlamentu za nju trebalo da glasa dve trećine poslanika. To je o ovoj situaciji apsolutno nemoguća misija", ocenio je Čiplić.

Vučić je potpuno zaštićen, naglasio je Čiplić, "i može da radi šta god hoće".

Na pitanje Bete da li neko od državnih organa može da se suprotstavi šefu države, Čiplić kaže da to može samo pravosuđe, ali, "nažalost, činjenica je da pravosuđe, tužilaštvo i sudstvo u Srbiji nije doraslo da pruži otpor bezakonju", ocenio je on.

Čiplić je rekao da narod ima pravo na pobunu kada vidi da vlast ne poštuje Ustav.

"Kada vlast vlada ne poštuje ustavne odredbe, po međunarodnim demokratskim običajima narod ima pravo da se pobuni protiv takve vlasti kako bi se odbranio Ustav. Ustav je ugovor između naroda i vlasti. Ako vlast ne poštuje Ustav, narod ima pravo da kaže: 'Sad ćemo da vas sklonimo!'" zaključio je profesor Čiplić.

(Beta)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.