Promovisani najmlađi oficiri Vojske Srbije
promocija oficira vojske srbije

Promovisani najmlađi oficiri Vojske Srbije
montekristo 0507


Ispred Narodne skupštine u Beogradu 139 kadeta i kadetkinja promovisano u oficire Vojske Srbije.

Najuspešniji kadeti 141. i 142. klase Vojne akademije, koju je ove godine završilo njih 121, uključujući i sedam kadeta iz Oružanih snaga Bosne i Hercegovine su potporučnik Milan Ašćerić (9,50), prvi u rangu vida Kopnene vojske, potporučnik Petar Ilić (9,66), prvi u rangu vida Ratno vazduhoplovstvo i PVO i potporučnik Stefan Živković (9,17), prvi u rangu službi Vojske Srbije. Najbolja među 18 mladića i devojaka koji su završili 7. klasu Medicinskog fakulteta VMA je potporučnik Tijana Stanojković (9,96).

Prisutnima se obratio i rektor Univerziteta odbrane general-potpukovnik dr Goran Radovanović. On je poručio da je današnja svečanost potvrda činjenice da zajednički napor mladih ljudi, opredeljenih za profesiju oficira, profesionalnih pripadnika Vojske Srbije i Univerziteta odbrane, uz podršku državnog i vojnog rukovodstva, daju rezultate na koje svi možemo biti ponosni. Mladim potporučnicima je rekao da veruju u sebe i neguju ljubav prema svom pozivu i otadžbini.

- Jedini način da uspešno izvršavate redovne, ali i najteže zadatke tokom svoje buduće oficirske karijere jeste da budete posvećeni realizaciji profesionalnih obaveza, da volite ono što radite i budete spremni na samoodricanje. Nema uspeha preko noći i bez napornog i strpljivog rada. I ako ikada posrnete na tom putu, podignite se kada je najteže i nikada ne odustajte, isto onako kao što tokom školovanja niste odustajali ni izgubili svoj cilj, zbog čega se svi zajedno radujemo vašem uspehu. Danas, kada napuštate kadetsku brigadu, morate biti svesni da vas u životu čekaju novi izazovi. Do danas su drugi brinuli o vama, a prijemom dužnosti u jedinicama Vojske Srbije, vi počinjete da brinete o drugima. Ako želite da idete putem napretka, oslanjajte se na ljude sa kojima radite, ne gubite veru u svoje pretpostavljene i svoje vojnike – poručio je general Radovanović.

U ime najmlađih oficira u stroju naše vojske, obratio se prvi u rangu Vojne akademije potporučnik Petar Ilić i istakao da je današnji dan za njega ostvarenje dečačkog sna.

promocija oficira vojske srbije

- Dok sam kao mali gledao u nebo i divio se letu aviona, počeo sam da sanjam o tome da postanem pilot. Na putu ka ostvarenju tog sna bilo je mnogo prepreka, nije postojala nikakva garancija upeha, a cilj je delovao veoma daleko. Ipak, odlučio sam da pokušam i evo, stojim pred vama, ponosan na svoj uspeh i uspeh svih nas. Stoga, mojim mlađim kolegama, kadetima Univerziteta odbrane, kao i svima koji bi to želeli da postanu, poručujem: nikada sebe ne ograničavajte, sanjajte velike snove i hrabro koračajte putem njihovog ostvarenja – rekao je potporučnik Ilić.

Zahvalivši porodicama za podršku tokom godina školovanja, potporučnik Ilić je kolegama iz svoje generacije poželeo da budu dostojni naslednici svojih predaka, koji će „otadžbini da služe časno, deluju tiho i puste da dela govore umesto njih“.

promocija oficira vojske srbije

Defile najmlađih potporučnika i kadeta Univerziteta odbrane uveličan je naletima aviona MiG-29, Orao, Super galeb G-4, Lasta i helikoptera Mi-35, H-145M i Gama, a čestitku najmlađim kolegama, iz aviona MiG-29, uputio je i pilot major Nebojša Radojković.

– Našim najmlađim kolegama čestitam prvi oficirski čin! Služite časno svome narodu i budite ponos svoje otadžbine. Živela Srbija! – poručio je major Radojković.

U kulturno-umetničkom delu programa nastupili su Umetnički anasmbl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“, Reprezentativni orkestar Garde, solisti Mina Gligorić i Milan Obradović, koji su otpevali pesme „Nebeski puk“ i „Ovo je Srbije“, kao i dramski umetnik Nebojša Milovanović izvođenjem besede „O patriotizmu“ iz knjige „Vojnička rečitost“ generala Jovana Dragaševića.

promocija oficira vojske srbije

Svečanoj promociji potporučnika prisustvovalo je najviše državno i vojno rukovodstvo, predstavnici diplomatskog kora, delegacije oružanih snaga prijateljskih i partnerskih zemalja i verskih zajednica.

Tradicionalno, događaj je privukao pažnju velikog broja građana, a potporučnike su došli da podrže porodice i prijatelji. Među njima, ispred Doma Narodne skupštine bila je i Dragica Čorbić iz Lozne kod Ušća, majka potporučnika Đorđa Čorbića.

- Moj sin danas svečano završava Vojnu akademiju, postaje pilot. Došla sam da ga podržim. Inače, po drugi put sam ponosna majka, jer i stariji sin je isto završio Vojnu akademiju i radi na Batajnici. Svim mladima želim da kažem da pođu stazama naših sinova – rekla je Dragica Čorbić, ne skrivajući svoju sreću.

promocija oficira vojske srbije

Danas je srećan dan i u porodici Mladena Rackovića iz Beograda, čija trojica sinova, stariji jedan od drugog tek pet minuta, danas postaju oficiri Vojske Srbije. Ponosni otac ističe da, iako su se sinovi opredelili za različite rodove i službe na Vojnoj akademiji, nema favorita, jer su oni oduvek „tri kao jedan“.

- Jedno je bilo svih ovih godina gledati drugu decu na ovim promocijama. Kada se to desi nama i našoj deci, ta knedla u grlu je mnogo veća, ali je i ponos veći. Đorđe, Aleksa i Nikola, oni su od početka kao jedan, od kada su se rodili. Nikada nismo pravili razliku da nekoga volimo više – poručuje Mladen Racković.

Pukovnik doc. dr Hadži Dragan Azarić iz Banjaluke došao je da čestita i svom drugom sinu, koji je odlučio da poput starijeg brata i njega, krene istim stopama.

promocija oficira vojske srbije

- Sa današnjim danom postao sam otac dvojice oficira. Stefan je 140. klasa i radi u Somboru, a Nemanja 142. klasa. Ponosan sam jer sam i ja završio Vojnu akademiju, diplomirao i doktorirao na Univerzitetu odbrane Republike Srbije – ističe Hadži Dragan Azarić.


Šerujte ovu vest na vaše profile, unapred zahvalni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter i Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.


Napomena: Svi komentari koji budu kršili Uslove korićenja sajta neće biti objavljeni.

BESPLATNE ONLINE IGRICE

BIG ŠOPING DANI

Školica sporta Fit Happy Kids

Autoškola Montekristo Pančevo

Praštanje uspeha, sportski magazin

pancevo city

PanPress

pancevox

pancevo jooble