Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Prosvetari traže da i učitelji pređu na onlajn nastavu - | K-013 Portal

Prosvetari traže da i učitelji pređu na onlajn nastavu

prosvetni radnici, ucitelji prelaze na onlajn nastavu

Sindikat obrazovanja Srbije uputio je danas nadležnima predlog da se zbog epidemiološke situacije u celom obrazovnom sistemu pređe na onlajn nastavu i rad.

"Smatramo da bi u ovom trenutku trebalo obustaviti neposrednu nastavu u ustanovama obrazovanja, od predškolskog do visokog, do smirivanja krize, kako bi se sačuvalo zdravlje zaposlenih i dece", naveo je taj sindikat.



Kako se navodi u dopisu upućenom premijerki Srbije, Ministarstvu prosvete i Kriznom štabu, prema podacima sindikata, broj obolelih učenika i zaposlenih u obrazovanju je veliki i opšta situacija je sve teža i zbog sve većeg broja zaposlenih na bolovanju izvođenje nastave je dovedeno u pitanje.

I Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) ocenila je da je ponovljena pogrešna odluka Кriznog štaba da u neposrednoj nastavi ostanu mlađi razredi osnovne škole, od prvog do četvrtog razreda.

Odluka da se prvi segment osnovnog obrazovanja i dalje odvija u neposrednom nastavnom procesu, posledica je amnezije Кriznog štaba kada smo prema istom scenariju iz decembra imali dramatične situacije u školama širom Srbije, upozorava USPRS.

Taj sindikat podseća da je mnogo puta naglašavao koliko je teško održavati fizičku distancu među učenicima mlađeg školskog uzrasta, a od medicinskog dela Кriznog štaba upoznati su da su deca tog uzrasta asimptomatski prenosioci, tako da su bili suočeni sa dodatnim stresom, brinući za sopstveno i zdravlje porodica.

"Značajan porast obolelih učitelja bio je posledica takve odluke, jer se transmisija virusa odvijala kako u učionici, tako i među učenicima, kao i članovima njihovih porodica. Postavljalo se pitanje o skraćivanju broja radnih dana u prvom polugodištu, jer su direktori škola zbog naglog porasta broja obolelih učitelja, bili u nemogućnosti da obezbede adekvatne zamene", ukazuje sindikat.

(FoNet)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.