Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Protest meštana valjevskih sela zbog istraživanja litijuma - | K-013 Portal

Protest meštana valjevskih sela zbog istraživanja litijuma

protest, valjevska sela, istrazivanje litijuma

Meštani sela u dolini Kolubare su na današnjem protestu u Lukavcu kod Valjeva zatražili obustavu istraživanja litijuma i bora, hitnu reakciju nadležne inspekcije i oduzimanje dozvole kompaniji Evro litijum Balkan (Euro Lithium Balkan) za dalja istraživanja zbog kršenja zakona Srbije.

Oko stotinak okupljenih zatražilo je „bezuslovni prestanak istraživanja litijuma i bora, hitnu reakciju rudarsko-geološke i poljoprivredne inspekcije radi sprečavanja daljih nezakonitih aktivnosti Evro litiijuma Balkan kako bi se zaustavilo i sprečilo dalje trovanje naših plodnih oranica i reka vodom iz bušotina te kompanije i hitno oduzimanje odobrenja za geološka istraživanja Evro litijum Balkan zbog kršenja zakona o rudarstvo i geološkim istraživanjima“.

„Imamo još jedan zahtev kompaniji Evro litijum Balkan doo Valjevo Divci – Marš s Kolubare“, poručili su okupljeni.

Na protestu zbog istraživanja litijuma i bora i planova o izgradnji rudnika u dolini Kolubare, na koji je pozvala grupa „Marš s Kolubare“, meštani su upozoreni na ekološke posledice aktivnosti kompanije Evro litijum Balkan i pozvani su da ne prodaju svoja imanja.

Advokat Sreten Djordjević je rekao da je do sada uradjeno 35 bušotina. „Ako dozvolite, za nekoliko godina imaćete 600 bušotina od kojih će stotinu procuriti. Za sada imamo sigurno dve koje su procurile, koje su poplavile okolno zemljište“, rekao je on i obećao pomoć meštanima koji su već zaključili ugovore.

Djordjević je takodje rekao da su pokrenuti i postupci protiv Evro litijuma zbog kršenja zakona države Srbije.

„Ako se dozvoli da se u Loznici, na Jadru i u Valjevu otvore rudnici i uz njih hemijski kombinati za preradu rude litijuma i bora, to će biti prvo mesto na kugli zemljaskoj izvan Kine u kojem se litijum preradjuje“, poručio je Djordjević.

On je rekao i da su planovi da se izgradi površinski kop od 16 kvadratnih kilometara, da se pored rudnika postaviti hemijsko-tehnološki kombinat za preradu i da će se dnevno izmedju 1.000 i 1.500 tona najotrovnijih kiselina  koristiti za preradu rude.

„Malopre su nam uskratili struju. Njima je lako da vam oduzmu i zemlju i vodu i vazduh, sve“, rekao je Djordjević pošto je nakratko isključena struja uoči početka protesta.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.