Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Protest profesora u utorak ispred Filološkog fakulteta - | K-013 Portal

Protest profesora u utorak ispred Filološkog fakulteta

protest, filološki fakultet, beograd

Deo nastavnika i saradnika Filološkog fakulteta u Beogradu najavio je za utorak, 29. septembar, protest zbog odluke Ministarstva prosvete i aktuelne v.d. uprave Fakulteta da ponište konkurs za izbor dekana.

Protest će početi u 14 sati na Platou ispred Filozofskog fakulteta, odakle je planirana šetnja do zgrade Ministarstva prosvete u Nemanjinoj ulici.

Oni zahtevaju od v.d. dekanke da bez odlaganja zakaže sednicu Nastavno naučnog veća Filološkog fakulteta na kojoj će se glasati o predlogu za novog dekana kako bi se legalno započeta i sprovedena procedura što pre okončala.

Traže i da ministar prosvete Mladen Šarčević bez odlaganja razreši dužnosti svoju specijalnu savetnicu, bivšu dekanku Filološkog fakulteta Ljiljanu Marković, zato što je ona, kako tvrdi deo zaposlenih, svojim postupcima osramotila i Fakultet i čitavu akademsku zajednicu.

Nezadovoljni profesori podsećaju da je tri dana uoči zakazanog glasanja NN veća o kandidatima za dekana privremena uprava Fakulteta na čelu sa v. d. dekankom Anđelkom Mitrović pomerila glasanje za nekoliko dana, da bi zatim podjednako proizvoljno i bez ikakvih ubedljivih razloga prosvetna inspekcija naložila da se postupak izbora dekana obustavi.

Pošto je nakon toga Savet Filološkog fakulteta odbio da postupi po rešenju prosvetne inspekcije, Mitrović je mimo svojih ovlašćenja donela odluku da se konkurs obustavi.

„Mi, nastavnici i saradnici Filološkog fakulteta najodlučnije se protivimo proizvoljnom i neutemeljenom postupanju prosvetne inspekcije i v.d. dekanke. Prekidanje postupka za izbor dekana, koji se odvija u skladu sa Statutom Fakulteta, Statutom Univerziteta i Zakonom o visokom obrazovanju, i to u trenutku kada je on već skoro bio doveden do samog kraja, neće ni na koji način doprineti sređivanju stanja na Fakultetu, već će samo produbiti ozbiljnu krizu u kojoj se nalazimo“, poručili su u saopštenju organizatori protesta i pozvali kolege iz akademske zajednice da im se pridruže.

(Danas)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.