Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Protest protiv izgradnje MHE na Staroj planini 13. juna u Beogradu - | K-013 Portal

Protest protiv izgradnje MHE na Staroj planini 13. juna u Beogradu

pancevo, beograd, novi sad, vesti, protest, odbranimo staru planinu

Pokret Odbranimo reke Stare planine (ORSP) organizovaće 13. juna u Nemanjinoj ulici u Beogradu veliki protest pod sloganom „Naše reke, naše šume, naš vazduh, naša zemlja“, najavio jedan od osnivača i lidera ORSP-a Aleksandar Jovanović.

On je za agenciju Beta rekao da će na protestu biti proglašena Deklaracija o ekološkoj autonomiji za Staru planinu, zbog toga što „država na tom prostoru ne sprovodi zakone“ i nije poštovala dogovore o zabrani gradnje mini hidroelektrana.

Jovanović je podsetio da je na sastanku sa predsednikom države Aleksandrom Vučićem i resornim ministrima, početkom 2019. godine, državni vrh preuzeo obavezu da u roku od deset dana Vlada donese Uredbu o zabrani gradnje MHE u zaštićenim područjima, a to, dodao je, još nije uradjeno.

„Nije ispoštovan dogovor da predsednik Srbije Aleksandar Vučić lično dodje u Rakitu i da taj ‘simbol horora’ bude rešen na osnovu rešenja Ministarstva zaštite životne sredine o uklanjaju cevi iz Rakitske reke“, kazao je Jovanović.

Nije poštovan ni dogovor, dodao je Jovanović, o formiranju mešovite komisije ORSP i vladinih predstavnika koja će utvrditi zakonitost svih izdatih dozvola za mini hidroelektrane i uporediti dozvole sa stanjem na terenu.

„S obzirom da nijedna od preuzetih obaveza nije ispunjena, a u medjuvremenu je na desetak lokacija u Srbiji nastavljena gradnjom mini hidroelektrana, ORSP će 13. juna i zvanično proglastiti prekid svake dalje komunikacije sa institucijama Republike Srbije“, istakao je Jovanović.

On je naglasio da je pokret Odbranimo reke Stare planine u protekle četiri godine vodio pravi rat na svim frontovima – u oblasti struke, pravno, u domaćim i stranim institucijama, i uspeo je da zaustavi svaki pokušaj gradnje mini hidroelektrana na Staroj planini.

Medjutim, rekao je Jovanović, investitori i dalje ne odustaju od svog „plena“.

„To su naše reke i zbog toga ćemo proglasiti ekološku autonomiju i prekinuti svaku komunikaciju sa institucijama Srbije. Sve dok se ne uspostavi pravna država gradjani će sami, neposredno sprovoditi zakon, s obzirom da im preti životna opasnost“, izjavio je Jovanović.

ORSP će, dodao je, pozvati ljude da na svim mestima u Srbiji gde investitori „guraju reke u cevi, kasape šume i truju decu“, da takodje proglase ekološku samostalnost i vanredno stanje.

Prema njegovim rečima od 2004. godine do danas u Srbiji je izgradjeno stotinak MHE, početak gradnje čeka 110 investitora kojima su „uredno“ izdate građevinske dozvole, a medju njima se nalaze i moćne inostrane kompanije.

„Prvo su nestale Vlasina i reke Vlasinskog platoa, a zatim reke u Nacionalnom parku Kopaonik gde je samo u Jošanici, koja leži na termalnim izvorima, izgradjeno 17 mini hidroelektrana. Sravnjeno je sa zemljom 27 kilometara vodotokova dve rečice i pobijeno je sve što živi u njima“, podsetio je Jovanović.

Prema njegovim rečima, izgradnjom MHE bavile su se sve vlasti od 2007. godine do danas.

„Jedne od prvih MHE izgradjene su na Studenici i u reonu Prohora Pčinjskog u posedu Srpske pravoslavne crkve koja se kao investitor javlja na četiri lokacije. U ukupnom zbiru ovog epskog zločina udeo je pola pola kada govorimo bivšim vlastima i onima koji su na vlasti od 2012. godine“, rekao je Jovanović.

Prema njegovim rečima radova na mini hidroelektranama bilo je i u vreme vanrednog stanja uvedenog zbog epidemije korona virusa.

„Za vreme vanrednog stanja investitor Goran Belić je u Rakiti nastavio sa uredjenjem prostora oko vodozahvata. Radovi na toj MHE praktično su završeni i pored zabrane gradnje i rešenja kojim je Ministarstvo zaštite životne sredine naložilo uklanjanje cevi iz korita Rakitske reke“, podvukao je Jovanović.

On je kazao da se izgradnjom mini hidroelektrane u Rakiti bavi više domaćih sudova je je protiv institucija i investitora pokrenuto više tužbi i krivičnih postupaka, a slučaj „Rakita“ dospeo je i pred Evropski sud za ljudska prava.

„Naš plan je da nakon protesta i proglašenja ekološke autonomije pozovemo gradjane na masovni odlazak u Rakitu kako bi sproveli ono što u rešenjima Ministarstva zaštite životne sredine stoji, a to je uklanjanje cevi iz korita Rakitske reke“, istakao je Jovanović.

(Beta)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.