Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Protiv zakona o istopolnim zajednicama 212 javnih ličnosti - | K-013 Portal

Protiv zakona o istopolnim zajednicama 212 javnih ličnosti

zakon o istopolnim brakovima

Dvestotine i dvanaest intelektualaca, javnih ličnosti... apelovalo je na Vladu Srbije, nadležna ministarstva i druge institucije u državi da zaustave donošenje zakona o istopolnim zajednicama, a na najširu javnost i tradicionalne crkve da reaguju kako bi se, navodi se, odbranilo pravo "na slobodu i budućnost naroda".

U apelu, koje je potpisalo 212 ličnosti iz svih sfera društva, ističe se da se prava istopolnih osoba mogu rešavati izmenom nekoliko postojećih zakona, zbog čega, smatraju, nema potrebe za donošenjem posebnog zakona.

Ocenjuje se da ponovni pokušaj donošenja Zakona o rodnoj ravnopravnosti predstavlja novo nasilje nad javnim prostorom.

Kako se navodi, Sekretarijat za zakonodavstvo Vlade Srbije ranije upozorio da je kategorija roda neustavna, zbog čega je predlog zakona bio preimenovan u Zakon o pravu žena i muškaraca, iako Srbija već ima dobar Zakon o ravnopravnosti polova.

Ukazuje se i na to da je opasan predlog o pooštravanju Zakona o zabrani diskriminacije, u kome se nejasan i kontroverzan pojam diskriminacije "bezobalno širi, a pooštravaju se i sankcije i procedura kažnjavanja".

U pismu se ocenjuje da bi po već postojećem Zakonu došlo do progona niza naučnika, političara i javnih ličnosti, kao i da je očigledna namera da se svi zastupnici proporodične politike i demografske obnove zastraše i da im se zabrani javni i naučni rad.

Smatra se i da je skandalozno što Ministarstvo zaduženo za društveni dijalog stoji iza predloga da se delovanje sveštenih lica ograničava isključivo na hramove.

"Predlog je na tragu komunističkog verbalnog delikta i direktno krši Ustavom i međunarodnim dokumentima zagarantovano pravo građana na slobodu misli, izražavanja i naučnog rada", zaključuje se u apelu.

Apel su, između ostalih potpisali članovi SANU Matija Bećković, Danilo Basta, Predrag Piper, Milosav Tešić, reditelj Emir Kusturica, dr Nikola Popović, prof. dr Slobodan Remetić, prof. dr Sreto Tanasić, muzičar Bora Đorđević, književnik Nikola Malović, profesor Slobodan Antinijević, advokat Goran Đorđević, profesorka Bojana Milosavljević.

Među potpisnicima sui dr MIša Đurković, prof. dr Miloš Ković, reditelj Dragoslav Bokan, narodni poslanik Vladan Glišić, dramaturg Božidar Zečević, predsednik Dveri Boško Obradović, istoričar Branko Radun i drugi.

(Tanjug)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS