Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Prvi dan završnog ispita za učenike osmih razreda protekao bez problema; Na sajtu Ministarstva rešenja iz Srpskog jezika - | K-013 Portal

Prvi dan završnog ispita za učenike osmih razreda protekao bez problema; Na sajtu Ministarstva rešenja iz Srpskog jezika

mala matura, završni ispit

Prvi dan završnog ispita, tokom koga su učenici osmog razreda polagali test iz srpskog, odnosno, maternjeg jezika protekao je u najboljem redu, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Na današnji test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, pristupilo je 63.408 učenika, što je 99,5 odsto od ukupnog broja prijavljenih učenika. U skladu sa operativnim planom, koji je izrađen radi nesmetanog i bezbednog sprovođenja završnog ispita, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, ove godine završni ispit učenici su polagali u 522 škole, navodi se u saopštenju.

Učenici će sutra, u utorak, 28. juna, polagati test iz matematike u 9 časova, dok će u isto vreme u sredu, 29. juna rešavati kombinovani test.

Pitanja je kao i svake godine pripremio Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja. Testovi su štampani na srpskom i na jezicima osam nacionalnih manjina.

Ove godine testovi se pregledaju u 15 skening centara u Srbiji, što omogućava viši kvalitet i brzinu pregledanja i manji broj pregledača. Uvedeno je dvostruko pregledanje svakog zadatka, čime je isključena svaka mogućnost pristrasnosti, jer nastavnici ne znaju čije testove pregledaju.

I ove godine sve aktivnosti vezane za završetak osnovne škole, kao i upis u srednju školu obavljaće se bez podnošenja ijednog papira, jednim logovanjem na portalu mojasrednjaskola.gov.rs. Za one koji ne iskoriste prednost onlajn opcije, listu želja moguće je podneti u papirnom obliku.

Preliminarni rezultati završnog ispita, biće dostupni na portalu Moja srednja škola u petak, 1. jula 2022. godine, dok će konačni rezultati završnog ispita biti objavljeni 5. jula. Lista želja će moći da se podnese, takođe putem portala www.mojasrednjaskola.gov.rs, do 6. jula uz mogućnost neograničenih izmena i dopuna. Za one koji ne iskoriste prednost elektronskog podnošenja liste želja, listu želja mogu podneti u papirnom obliku u školama 6.i 7. jula 2022. godine.

Roditelji će 13. jula na portalu imati uvid u listu raspoređenih učenika po obrazovnim profilima i smerovima u srednjim školama, dok je upis od 14. do 20. jula.

Na sajtu Ministarstva prosvete rešenja iz Srpskog jezika

Na sajtu Ministarstva prosvete objavljena su rešenja testa iz srpskog (maternjeg) jezika, koje je danas polagalo 63.408 učenika osmog razreda u okviru trodnevnog završnog ispita.

Resorno Ministarstvo je saopštilo da je prvi dan polaganja protekao u najboljem redu.

Osmake sutra očekuje test iz matematike, a dan kasnije i kombinovani test, koji obuhvata pitanja iz hemije, fizike, biologije, istorije i geografije.

 



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.