Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Regionalna akcija „Drvo prijateljstva” 19. i 20. novembra - | K-013 Portal

Regionalna akcija „Drvo prijateljstva” 19. i 20. novembra

drvo prijateljstva

U više gradova regiona, među kojima je i Beograd, 19. i 20. novembra istovremeno će biti posađeno ukupno 400 stabala. Cilj akcije je da ilustruje da je preuzimanjem pojedinačne odgovornosti i alarmiranjem javnosti o ozbiljnosti problema zagađenja moguće napraviti razliku na lokalnom i regionalnom nivou.

„Ovom akcijom prvenstveno želimo da podignemo svest među građanima država regiona o posledicama koje njihove individualne aktivnosti imaju po zagađenje prirode. Drago nam je što smo na lokalu uspeli da se povežemo sa relevantnim partnerima. Gradovi regiona su  godinama na listi najzagađenijih u svetu, i važno je preduzeti udružene i konkretne korake da se taj trend zaustavi. Sađenje drveća je jedan od najjednostavnijih i najvažnijih među njima”, objašnjava Aleksandra Tomanić, izvršna direktorka EFB.

Zemlje Zapadnog Balkana imaju najgori kvalitet vazduha u Evropi. Građani Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Srbije i Severne Makedonije podjednako su izloženi zagađujućim materijama u vazduhu.

„U cilju poboljšanja kvaliteta vazduha u Smederevu važno je da sadimo drveće kontinuirano. 50 stabala bora u dvorištu srednje škole "Despot  Đurađ" u Smederevu biće jedna nova mala pluća ovog dela grada, pa akcija „Drvo prijateljstva” predstavlja još jedan korak ka potpuno čistom vazduhu u našem gradu“ - Nataša Rašković iz partnerske organizacije Pro.Tok21 iz Smedereva.

„Zenica već 13 godina čeka da industrija ugradi filtere u svoja postrojenja. Dok čekamo, odlučili smo da sami ugradimo prirodne filtere. Ovo drveće nije samo ukras, ono će biti prirodni filter za zagađeni zrak, dom za ptice, najbolja zaštita od ljetnih vrućina i od poplava. Zato molimo naše sugrađane da vode računa o ovim vrijednim sadnicama i da ih štite od vandala, jer ovo su pluća našeg grada“ poručio je Samir Lemeš iz organizacije Eko forum iz Zenice.

,,Zadovoljstvo je i ove godine bio dio regionalne akcije ,,Drvo prijateljstva", kojom se kroz konkretne aktivnosti skreće pažnja javnosti na potrebu unapređenja kvaliteta životne sredine na prostoru Zapadnog Balkana i podstiče međusektorska saradnja i uključivanje građana u napore da se smanje negativni uticaji klimatskih projmena u aeorozagađenja. Ove godine akcija ,,Drvo prijateljstva" u Crnoj Gori nosi posebnu simboliku, jer broj zasađenih sadnica prati i obilježavanje 30 godina od proglašenja Crne Gore ekološkom državom, Glavni grad Podgorica dobiće još jedan novi drvored, čime se daje doprinos projektu ozelenjavanja i nadamo se da će građani uživati u ovom ambijentu koji i Dahni daje novo zelenije i ekološkije lice. Radosni smo što će isti efekat biti i u drugim gradovima regiona, a naše misli su danas i sa kolegama iz Sarajeva koji su zbog poplava u nemogućnosti da trenutno realizuju akciju i želimo da se što prije stvore uslovi i da glavni grad Bosne i Hercegovine bude obogaćen novim drvoredom." - Aleksandar Perović, Ekološki Pokret OZON, Crna Gora.

Ovom akcijom, Evropski fond za Balkan zajedno sa svojim partnerima najavljuje i produžetak kampanje „Ujedinjeni Balkan za čist vazduh” početkom decembra. Druge godine za redom biće realizovana ova informativna regionalna kampanja koja služi podizanje svesti stanovnika regiona o uzrocima i  posledicama zagađenja, i  mogućim načinima poboljšanja kvaliteta vazduha, kao i borbu za zdraviju životnu sredinu kroz regionalnu solidarnost.  

„Drvo prijateljstva“, kao i šira kampanja za čist vazduh „Ujedinjeni Balkan za čist vazduh”, realizuje se uz podršku brojnih organizacija: Za čisto Sarajevo iz Sarajeva, Eko forum iz Zenice, Environmental Territorial Management Institute iz Tirane, Sbunker iz Prištine, Air Care iz Skoplja, OZON iz Podgorice, Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu i Beogradska otvorena škola iz Beograda, i Pro.Tok21 iz Smedereva.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.