Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Registrovan ptičiji grip u Srbiji - | K-013 Portal

Registrovan ptičiji grip u Srbiji

pticiji grip, registrovan pticiji grip

U opštini Kula registrovan je ptičji grip i Uprava za veterinu utvrdila je mere zaštite u zaraženom i ugroženom području od ove bolesti kod divljih ptica.

Ptičji grip utvrđen je kod dva uginula labuda 6. i 13. marta u Velikom bačkom kanalu, u Kuli i između Sivca i Malog Stapara, piše "Blic" i objašnjavada se zaraženim područjem smatra krug od tri kilometara u poluprečniku, a ugroženim područjem krug od najmanje deset kilometara u poluprečniku od žarišta.

Zbog toga je Štab za vanredne situacije u opštini Kula zabranio nelegalan prometa ptica i živine, jaja, mesa i iznutrica poreklom od živine, zbog pojave avijarne influence - ptičjeg gripa kod divljih ptica.

"Zbog nepovoljne epizootiološke situacije na teritoriji opštine Kula, vezane za pojavu avijarne influence kod divljih ptica (pošto je na teritoriji opštine Kula u Zapadnobačkom upravnom okrugu kod dva uginula labuda 06.03.2021. i 12.03.2021. potvrđena avijarna influenca kod divljih ptica), zabranjuje se nelegalni promet: ukrasnih ptica i živine, promet jaja, mesa i iznutrica poreklom od živine, na javnim površinama,putnom zemljištu i drugim mestima koji nisu pod stalnim nadzorom veterinarske službe", navedeno je u naredbi od 20. marta.

Uprava za veterinu je 17. marta objavila da je na području opštine Kula proglašeno stanje zaraze i ugroženosti nakon što je potvrđeno da su dva uginula labuda bila zaražena avijarnom influencom.

Labudovi su, kako je navedeno u saopštenju, uginuli na Velikom Bačkom kanalu 6. i 12. marta.

Uprava za veterinu odredila je mere koje će se sprovoditi u tim područjima radi suzbijanja i sprečavanja širenja ove zarazne bolesti. Zaraženim se smatra područje od najmanje tri kilometra u poluprečniku, dok je ugroženo područje krug od najmanje 10 km u poluprečniku od žarišta, odnosno lokacije na kojoj su pronadjene uginule ptice.

Avijarna influenca izazvana virusom podtipa H5N8 ne prenosi se sa obolelih i zaraženih ptica na ljude, ali može izazvati veoma velike ekonomske štete ukoliko se sa divljih ptica prenese na domaću živinu.

Uprava za veterinu navodi da je radi sprečavanja širenja i suzbijanja bolesti obavezna prijava svakog slučaja uginulih divljih ptica na prirodnim staništima i vodenim površinama nadležnom veterinarskom inspektoru ili veterinaru.

Takođe je obavezna i prijava povećanog uginuća ili znakova bolesti kod živine i ptica na gazdinstvu, nadležnom veterinarskom inspektoru ili veterinaru. Za vreme trajanja mera u područjima je obavezno zatvaranje domaće živine i ptica u objekte na gazdinstvu, a zabranjeno je održavanje sajmova živinarstva i ukrasnih ptica, kao i promet jaja i živinskog mesa.

Na teritoriji Zapadnobačkog i Južnobačkog upravnog okruga aktiviran je Regionalni krizni centar (RKC) za Avijarnu influencu koji čine Veterinarski specijalistički institut “Sombor“ i Naučni institut za veterinarstvo “Novi Sad“, okružni odseci veterinarske inspekcije, lovna inspekcija, veterinarske stanice, pripadnici Policijske uprave Sombor i predstavnici opština.

Dr vet. Milan Ružić iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, objašnjava za “Blic da se ptičji grip nalazi u prirodi u populaciji divljih ptica i najčešće se dokazuje i pronalazi kod ptica lovuša, pataka, gusaka, labudova i drugih koje žive na vodenim staništima.

Virus je opstajao u prirodi hiljadama godina, međutim, sa naglim razvojem ljudske populacije i velikim farmskim uzgojem živine, posebno u Aziji, došlo je do velikih mutacija tog virusa.

"Vrlo je bitno da ljudi ne puštaju živinu u prirodu, posebno u zaraženim područjima. Nadležno ministarstvo je dalo jasan uput šta treba uraditi, a inače je zabranjeno puštanje domaće živine iz dvorišta da luta prirodom i dolazi u kontakt sa divljim životinjama", ističe Ručić.

(Blic, Tanjug, B92)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS