Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Rio Tinto planira da 2022. počne gradnju rudnika za eksploataciju litijuma - | K-013 Portal

Rio Tinto planira da 2022. počne gradnju rudnika za eksploataciju litijuma

rio tinto, rudnik rio tinto

Korporacija Rio Tinto najavila je da naredne godine u Srbiji, u okolini Loznice, treba da počne izgradnju podzemnog rudnika i prerade za eksploataciju litijuma iz minerala jadarit, na nalažištu za koje je procenjeneo da ima oko 10 odsto globalnih rezervi litijuma i medju najvećima je u svetu.

Generalna direktorka Rio Sava Exploration, dela Rio Tinta, Vesna Prodanović istakla je da je projekat “Jadar” od strateškog značaja za Srbiju i da je do sada u njega uloženo 450 miliona dolara.

“U toku izgradnje će biti uloženo oko 1,5 milijardi evra. Projekat ove veličine će privući veliki deo gradjevinske industrije, procesne industrije Srbije. Zaposlićemo oko 2.100 radnika, koji će imati dobre, sigurne uslove rada. Radimo na tome da unapredimo lanac snabdevača za ovaj projekat“, kaže Prodanović.

U Rio Tintu su svesni da zbog otvaranja rudnika postoji veliki otpor gradjana koji su zabrinuti za očuvanje životne sredine u okolini nalazišta gde se živi pretežno od poljoprivrede, ali ističu da će sve biti uradjeno u skladu sa propisima Srbije i sa standardima Srbije i EU u toj oblasti.

„Ono što mi imamo u Srbiji, ne postoji nigde u svetu i nije uredu da poredimo ekstrakciju litijuma našeg stenskog materijala sa načinom ekstrakcije u Australiji iz površinskih kopova, jer je u pitanju drugi postupak. Mi smo postupak razvijali petnaestak godina, radili posvećeno da patentiramo takav postupak koji se odvija na nižim temperaturama, sa nižim, optimizovanim količinama kiselina. Postoji velika upotreba reagenasa tokom te proizvodnje, ali svaki od njih se na siguran način koristi. Postoji uticaj na vodu. Mi ćemo uzimati vodu iz okoline Drine, u zatvorenom ciklusu i prečišćavati je. Postoje mere i za zaštitu vodnih tokova, od prašine, buke“, objašnjava Prodanović.

Državni vrh Srbije ne želi da se litijum izvozi kao sirovina i nada se da bi otvaranje rudnika, čija se eksploatacija očekuje tokom 50 godina, moglo da u zemlju privuče proizvodjače električnih baterija, a želja je i da se napravi kineska fabrika električnih autobusa, sa nadom da se ponovi poslovna priča sa Železarom Smederevo koju su preuzeli Кinezi.

(Beta)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.