Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Šarčević: Spremni za svaku opciju - | K-013 Portal

Šarčević: Spremni za svaku opciju

Šarčević, Mladen Šarčević

Bivši inistar prosvete Mladen Šarčević izjavio je danas da je obrazovni sistem spreman za svaku opciju, za nastavu uživo prema datim parametrima, onlajn i kombinovano. Gostujući na Radio-televiziji Srbije (RTS) Šarčević je rekao da direktori škola normalno planiraju rad, kao što bi planirali da nema pandemije i da je jedina razlika je u tome što čas traje 30 umesto 45 minuta i što sada uvodni deo časa ne postoji.

On je najavio da će učenici petog i osmog razreda osnovnih škola već od druge polovine septembra, "naročito od oktobra", imati još više sadržaja.

Šarčević je rekao da su škole dobile sve pravilnike, a da je nastavni plan i program, prilagođen okolnostima po kojima se radi, urađen u Zavodu za unapređivanje vaspitanja i obrazovanja.

On je objasnio da je sve to sinhronizovano sa radnom listom nastavnika i da su svi direktori škola dobili detaljno uputstvo kako izgleda radna lista nastavnika.

"To je ono što sindikati tumače na svoj način, a ne mogu da tumače tako jer svaki zaposleni u prosveti ima radnu nedelju od 40 časova, godišnju obavezu od 1.760 sati", rekao je Šarčević.

On je objasnio da će jedan broj nastavnika razredne nastave imati uživo kapacitet radne norme, jer moraju da rade u prvoj i drugoj grupi delimično.

Šarčević je rekao da njima "ne uskaču u pomoć" nastavnici likovnog, muzičkog, fizičkog nego da oni obavljaju svoje radne liste, "što je uobičajena praksa u školama gde je to nekad i bio standard".

U mlađim razredima osnovne škole nastavnici veronauke i građanskog vaspitanja priključeni su tom timu.

Šarčević je rekao da su nastavnici fizičkog takođe veoma značajni jer mogu da provedu određene vežbe i aktivnosti i da postoje "silni modeli" nastave koji mogu da se organizuju u ovakvim prilikama, odnosno beskontaktni, navodeći "razne poligone, gimnastičke i atletske elemente, sportske i društvene igre".

O zahtevu sindikata da se učiteljima, starijom od 60 godina i onima koji su hronični bolesnici omogući rad od kuće ili nastava na daljinu, ministar kaže da je samo u toku vanrednog stanja postojala takva mogućnost.

"To ne postoji nigde u Srbiji pa ne može da bude ni u prosveti. Ako se dobro štitite onda nema problema", poručio je Šarčević.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Potpiši PANČEVAČKI GLAS