Članovi Komisije većinski su zaključili da su širenje javnog straha, služenje govorom mržnje, diskriminacija, iznošenje neistina i neproverenih informacija primeri loše prakse i da ih treba odrediti kao nepoštovanje etičkih normi, dodaje se u saopštenju.

Novinarka dnevnog lista Danas Jelka Jovanović istakla je da je sednica bila zanimljiva zbog dilema koje su imali članovi Komisije za žalbe Saveta za štampu jer su se „o Kodeks ogrešili“ i mediji koji su politički proganjani.

Velimir Bulatović je podneo žalbu komisiji na pet tekstova Infovranjskih o tome da je njegov sin, funkcioner Srpske napredne stranke (SNS) Slavomir na osnovu falsifikovanog dokumenta otkupio deo nekadašnjeg školskog dvorišta na kome gradi stambeni objekat.

Tekstovi su sadržali i informacije da je zemljište za redovnu upotrebu kuće platio 2,55 evra po metru kvadratnom, a u ugovoru koji je dostavio Savetu za štampu navedeno je da je cena iznosila 28 evra po metru kvadratnom.

Žalba Bulatovića se odnosila i na uvredljive komentare koji su se našli ispod tekstova na ovom portalu, od kojih je jedan sadržao i pretnju smrću, a urednik tog portala Mihajlo Stojković odgovorio je da su komentare pisali građanke i građani Vranja i da oni jednim tekstom nisu mogli da utiču na njihovo razmišljanje.

Bulatović je nakon tih tekstova vređano novinare na društvenim mrežama, što su osudila novinarska udruženja.

Potpredsednica UNS-a Olivera Milošević istakla je da snema opravdanja za ponašanje žalioca i njegovo vređanje novinara, ali da se novinarstvo „ne može svoditi na toliki nivo površnosti bez provere dokaza i dokumentacije“.

Komisija za žalbe utvrdila je i da su u tekstu nedeljnika Pečat pod naslovom „Parada majmunskih boginja“ prekršene tačke poglavlja odgovornost novinara koje se odnose na diskriminaciju i poglavlja novinarska pažnja koje se tiču govora mržnje i širenja neopravdanog straha.

Na tekst se žalio Goran Miletić, istakavaši da se u tekstu šire ideje, informacije i mišljenja kojima se poziva na diskriminaciju i kršenje osnovnih ljudskih prava pripadnica i pripadnika LGBT zajednice.

Autor Nikola Vrzić poslao je odgovor da je u tekstu citiran direktor Svetske zdravstvene organizacije. Naglasio je da će se ukoliko se donese odluka da je prekršen Kodeks novinara Srbije „truditi da to ne prođe u tišini“.

Na sednici je usvojena i žalba Zlatka Čobovića na tekstove listova Alo, Informer i Objektiv u kojoj navodi da nisu razjašnjene sve okolnosti zabrane posete Hrvatskoj predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i da je nazivanjem aktuelne hrvatske vlasti ustaškom i narod koji je glasao za njene predstavnike etiketiran kao takav.

U tim tekstovima su prekršena pogavlja istinitost izveštavanja i odgovornost novinara, a Čobović nije učestvovao u odlučivanju o toj žalbi, stoji u saopštenju.

Na žalbu je odgovorio jedino urednik lista Alo u tekstu koji je objavio u tom listu i istakao da Savetu za štampu „ne smeta kada u Hrvatskoj Srbe nazivaju četnicima“, na šta je Gordana Novaković odgovorila da su hrvatski mediji u nadležnosti hrvatskog a ne srpskog saveta za štampu.

Jelka Jovanović je takve tekstove ocenila kao „klasičnu političku propagandu“ i dodala da mogu izazvati posledice po srpsku nacionalnu manjinu u Hrvatskoj, ali da i hrvatska nacionalna manjina u Srbiji na njih ne ostaje imuna.

Majka deteta iz sportskog kluba žalila se što su u tekstu portala Žig info sa informacijama o lokalnom turniru u borilačkim veštinama deca jednog kluba nazvana nacistima, a drugog pionirima.

Gotovo svi članovi Komisije za žalbe Saveta za štampu su se usaglasili da ne shvataju metaforu o kojoj je urednik portala pisao u odgovoru i da je pogrešno na taj način označavati decu.

Iako u žalbi nisu precizirana poglavlja Kodeksa, Кomisija za žalbe u ovom slučaju je odlučila da su prekršene odgovornost novinara i novinarska pažnja.