Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Šef EU u Srbiji preneo premijerki Brnabić razočaranje EU zbog zabrane rute parade ponosa - | K-013 Portal

Šef EU u Srbiji preneo premijerki Brnabić razočaranje EU zbog zabrane rute parade ponosa

sef eu u srbiji, ana brnabic

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuelom Žofreom o napretku Srbije u procesu evrointegracija, energetskoj bezbednosti kao i o drugim aktuelnim temama.

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, ambasador Žofre je ponovio značaj toga što se Evroprajd održava u Srbiji, prvi put u jugoistočnoj Evropi, ali i razočaranje EU odlukom Ministarstva unutrašnjih poslova da zabrani rutu šetnje Evroprajda i izrazio nadu da će rešenje biti pronađeno, kako bi u subotu ona mogla da se održi u miru i bezbednosti.

Predsednica vlade je istakla da za Srbiju punopravno članstvo u Evropskoj uniji ostaje jedan od spoljnopolitičkih prioriteta i izrazila uverenje da će podrška i saradnja sa partnerima iz EU nastaviti da daje vidljive rezultate, posebno u konkretnim oblastima, poput zelene agende.

Kada je u pitanju energetska bezbednost, premijerka je navela da je rok za izgradnju gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske naredna godina, ali da su u planu i drugi elektroenergetski projekti.

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žofre rekao je da će novi gasni interkonektor sa Bugarskom značajno povećati količinu gasa i obezbediti čistiju životnu sredinu, i ukazao da će sprovodjenjem tog projekta EU nastaviti podršku Srbiji i Zapadnom Balkanu, u cilju daljeg poboljšanja energetske infrastrukture i bezbednosti.

Govoreći o pitanjima medija i bezbednosti novinara, šef Delegacije EU u Srbiji rekao je da je veoma važno što je Radna grupa za bezbednost i zaštitu novinara, kao i cela medijska zajednica, brzo reagovala u slučaju pretnji koje su upućene urednici i novinarima OK radija u Vranju.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.