Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Selaković: Himna u školama - jeftini politički poeni i skretanje sa suštine - | K-013 Portal

Selaković: Himna u školama - jeftini politički poeni i skretanje sa suštine

himna u skolama

Bojana Selaković iz Građanskih inicijativa kaže da je intoniranje himne u školama pompezno najavljeno i da predstavlja posezanje za jeftinim političkim poenima.

"Ostaće zabeleženo da je (Branko) Ružić vratio himnu u škole. Himna ne košta ništa, sve ostalo košta mnogo, čini mi se da je to skretanje sa suštine, zaboravili smo na štrajk prosvetnih radnika, njihove plate", rekla je Selaković za N1.

Dodala je da je suština da obrazovni sistem ne doprinosu razvoju i napretku društva, da ne proizvodi znanje i veštine i da nije sposoban da proizvede građane sa kritičkom svešću.

"Taj problem nije nov, ne postoji od korone već duži niz godina, problem je što je on postao toliko hroničan da ne znamo odakle da krenemo", kaže Selaković.

Početak školske godine sa himnom "Bože pravde" je novina koja je najavaljena od pre nekoliko dana, tako da smo svi bili prilično zbunjeni, rekla je za Nova.rs profesorka srpskog jezika u Osnovnoj školi "Duško Radović" na Novom Beogradu Danijela Kvas.

Upitana kako je intoniranje himne na početku školske godine u njenom kolektivu doživljeno, da li kao neka nametnuta obaveza ili kao lepa promena, ona je rekla da su svi zatečeni.

"Ovo je novina koja je najavaljena od pre nekoliko dana i svi smo bili prilično zbunjeni", rekla je Kvas, dodajući da je sve prošlo bez bilo kakvih zapaženijih utisaka i đaka i nastavnika.

Ona je istakla da su navikli da se na priredbama obraćamo sa školskom himnom, a da je ovo neka novina.

"Jednostavno je novo i neobično", rekla je ona za Nova.rs.

Kvas je rekla da su u ovoj "rovitoj" situaciji sa koronom epidemiološke mere iste kao što su i bile i da nastavnici nose maske bez izuzetka.

(N1, Nova.rs)



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.