SEOS je u pismu ocenio da je u pitanju „veoma važna tema koja je prethodnih godina prepuštena polarizaciji i jednostranom obaveštavanju javnosti“.

„Tenzije u društvu po pitanju ove teme su dostigle vrhunac i upravo zbog toga insistiramo na tome da RTS kao javno glasilo svih gradjana ove zemlje ima obavezu da u najkraćem vremenskom roku organizuje emisije u kojima će ravnopravno učestvovati sve zainteresovane strane“, stoji u zahtevu.

Ocenjuje se da „dodatnu konfuziju i zbunjivanje javnosti unosi činjenica da je nejasno šta se dešava sa projektom Jadar, koji je obustavljen, iako se na osnovu izjava zvaničnika i očiglednih aktivnosti kompanije, mogu doneti drugačiji zaključci“.

„Smatramo da je dijalog i pravovremeno i istinito obaveštavanje javnosti o aktivnostima i namerama stranih kompanija, o ugovorima potpisanih sa njima, zakonskim regulativama i svemu onome što je bitno i od značaja za budućnost i opstanak lokalnog stanovništva, trebalo upriličiti mnogo ranije“, naveli su iz SEOS.

Savez ekoloških organizacija čini šest lokalnih organizacija sa teritorije Gornjih Nedeljica, Pranjana, Dobrinje, Jagodine, Kosjerića i Rekovca.