Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website Sindikat nauke Srbije: Pojedini fakulteti i dalje tretiraju istraživače kao sezonske radnike - | K-013 Portal

Sindikat nauke Srbije: Pojedini fakulteti i dalje tretiraju istraživače kao sezonske radnike

sindikat nauke srbije

 Pododbor Sindikata nauke Srbije, koji okuplja istraživače na fakultetima, saopštio je sa današnje sednice da i dalje imamo situaciju da veliki broj istraživača koji rade na fakultetima nije zaključio nove ugovore o radu u skladu sa Programom instutucionalnog finansiranja iako je od usvajanja Programa prošlo više od sedam meseci.

„Ovim Programom je, u članu 11, jasno i nedvosmisleno propisano da ugovori o radu za istraživače na fakultetima moraju da budu u trajanju zvanja. I pored toga, dekani pojedinih fakulteta i dalje odbijaju da sa zaposlenim istraživačima zaključe nove ugovore o radu“, navedeno je u saopštenju.

Pododbor Sindikata je poručio da „svi istraživači na fakultetima moraju da budu prepoznati kao ravnopravni deo naučne zajednice i da se ne sme dozvoliti diskriminacija po pitanju prava i obaveza zaposlenih“.

Ono što ne možemo da prihvatimo, kako je istaknuto, „jeste da pojedini fakulteti i dalje sprovode praksu tretiranja istraživača kao sezonskih radnika, sa ugovorima o radu koji su u suprotnosti sa propisima i normama kojima se uredjuje oblast rada u Srbiji“.

„Odlučili smo da pribegnemo korišćenju svih pravnih mehanizama koji su na raspolaganju kako bi se fakulteti kao poslodavci primorali da poštuju zakone i podzakonske akte kojima se uredjuje oblast rada i pitanje statusa istraživača. Dogovoreno je da se oformi poseban pravni tim i radno telo koje će koordinisati aktivnosti Pododbora u rešavanju problema implementacije Programa institucionalnog finansiranja“, navedeno je.

Pododbor je pozvao dekane fakulteta da „ne odlažu proces zaključivanja novih ugovora o radu već što hitnije počnu sa implementacijom Programa institucionalnog finansiranja“.

Pozvao je i vladu i resorno ministarstvo, da u skladu sa svojim ovlašćenjima obezbede zakonitost u radu i postupanju fakulteta prema zaposlenim istraživačima i spreče dalje dezavuisanje odluka koje su donete na državnom nivou i „koje moraju da budu obavezujuće za sve aktere u ovom procesu“.

„Pozivamo sve istraživače na fakultetima da se jave svojim poverenicima, odnosno direktno Sindikatu nauke Srbije i kampanji ‘Za dostojanstven rad’ u nauci, kako bismo se zajedno izborili za elementarno pravo na ugovor o radu u skladu sa zakonom“, poručio je Pododbor Sindikata nauke Srbije koji okuplja istraživače na fakultetima.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici ,Youtube nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.